Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Arif Uğur - Şirketlerin finansal kaynağı yaratmak için uygulamaları gereken doğru yöntemler nelerdir PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2008

 

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.


Şirketinizi büyütmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey finansman yaratmaktır. Ancak finansman yaratmak risksiz bir iş değildir. Ne yaptığınızı iyi bilmeniz ve en önemlisi de ne zaman yapacağınızı iyi bilmeniz gerekir.

Şirket sahiplerinin karşılaştığı en zorlu işlerden birisi finans kaynağı yaratmaya nereden ve nasıl başlanacağıdır. Size bu konuda birtakım önerilerde bulunmak istiyorum.

İyi bir iş planınız olsun. Çoğu yatırımcının iş planlarınızı dikkatli bir şekilde okumayacağını bilmeniz gerekir, ancak bu sizin iş planı hazırlamanın önemini yadsımanızı gerektirmez. İyi bir iş planı şirketin ana unsurlarından birisidir ve iş planı hazırlama sürecinde işinizin gidişatını ve mali yapınızı daha iyi görmenizi ve normal zamanda gözünüzden kaçabilecek farklı unsurlarışünmenizi sağlar. Ürettiğiniz mamulleri satacak bir müşteri kitlesi veya pazar olmadığı sürece satışlarınızı artırmanızın size hiçbir faydası yoktur ve üstelik bu stoklarınızı ve dolayısıyla maliyetlerinizi artırır. İş planı, tüm üretim, pazarlama ve satış süreçlerine odaklanmanızı sağlar ve şirketinizde etkin bir maliyet kontrolüne imkan verir.

Bir yatırımcı, şirketinizi iyi tanıyıp tanımadığını, üzerinize düşen ödevi yapıp yapmadığınızı görmek için iş planınıza bakar. Bu sayfalarca yazı yazmanız anlamına gelmez. Tek yapmanız gereken tüm önemli faktörleri göz önünde bulundurduğunuzun görülmesini sağlamaktır.

Öngörülerinizde gerçekçi olun. Bir yatırımcının bir iş planında abartılmış ve gerçek dışı öngörüler görmesinden daha kötü bir şey olamaz. Her yatırımcı bu tür gerçek dışı öngörüler gördüğü iş planını kağıt kıyma makinesine gönderir. Gerçekçi olun ve hedeflerinize nasıl ulaşmayı öngördüğünüz ile ilgili sağlam gerekçeler sunun.

Pazarlama harcamanız olacaksa bunun nasıl satışlara dönüşeceğini gösterin. Rakamlarla finansal modeller yaratın. Hedeflere ne kadar zamanda ulaşabileceğiniz ile ilgili öngörülerinizde makul olun. Yatırımcı geleceğe yönelik öngörülerinizin gerçekçi olup olmadığına ve gerçekleşip gerçekleşmediğine kesinlikle bakacaktır.

İyi öngörülere sahip bir iş planı ile yatırımcının karşısına çıkmanız, bu yatırımcıların kesinlikle şirketinize yatırım yapacağı anlamına gelmez ama kötü bir öngörü yatırımcılardan kesinlikle "hayır" cevabı alır.

Yatırımcıya getiri beklentisini gösterin. En iyi yatırımcı sonuç alacağının kesin olduğunu düşündüğü zaman yatırım yapar. Başarılı yatırım, yatırımcının hangi oranda bir getiri beklediğini bilmesidir. Diğer her şey spekülasyon ve kumardır. Bir yatırımcı bir işe para yatırırken ne kadar ve ne zaman ana parasını ve yatırımın getirisini geri alabileceğini bilmek ister.

Planınızın ve öngörünüzün bir parçası olarak gerçekçi ve başarılabilir bir çıkış stratejisi oluşturmanız gereklidir. Bu yatırımcının parasını iyi bir getiri ile geri almasını sağlar.

Yatırımcıların çoğu, özel sermaye firmaları ve risk sermayedarları, şirket portföylerine yatırım yaparlar. Portföydeki her şirketin başarılı olmasını beklemekle birlikte, gerçekte bu şirketlerin bir kısmının başarılı bir kısmının ise başarısız olacağını bilirler. Burada önemli olan portföyün toplam getirisi ve başarı oranının başarısızlık oranından daha yüksek olmasıdır. Bunu sağlamanın bir yolu da yüksek performans sergileyen şirketlerden elde edilen getiri oranının yüksek olmasıdır ve bu tüm yatırımlar için genel bir kuraldır.

Bu önerilerimi işinizi büyütmeye ve bunu da dışarıdan kaynakla yapmaya karar verdiğinizde mutlaka göz önünde bulundurun.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=23