Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2015
Image

Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 17.03.2015 tarih ve 29298 Sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 17.03.2015 tarih ve 29298 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanmış ve bahsi geçen yönetmelikte aşağıda yeralan değişikleri düzenlemiştir;

- Yönetmeliğin 3. Maddesinin (b) bendinde yer alan “4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ihale edilen işlere ait sözleşme kapsamında işin yürütüldüğü yerler işyerleridir” tanımı yürürlükten kaldırılmış ve bu sayede devamı maddeler yapılan değişiklikler ile ortaya çıkabilecek çelişkiler önlenmiştir.

- Aynı Yönetmeliğin 4. maddesinin ikinci bendi; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak yetki tespit işlemlerinde, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ihale edilen işlerde iş alan alt işverenin; aynı ihale sözleşmesi kapsamında tek bir işyerinin bulunması halinde işyeri düzeyinde, birden fazla işyerinin bulunması halinde ise işletme düzeyinde yetki tespiti verilir. Aynı ihale sözleşmesi kapsamında birden fazla işkolunda işyerinin bulunması halinde, her bir işkolundaki işyeri/işyerleri ayrı ayrı değerlendirilir. Yetki tespit başvurusuna; ihale sözleşmesini yürüten idareden temin edilecek sözleşme konusu işin 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında olduğunu, alt işverenin unvanını, işin niteliğini, sözleşme kapsamındaki işyeri/işyerlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu sicil numarası/numaralarını, sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek diğer bilgileri ihtiva eden resmi yazı eklenir. İhale sözleşmesini yürüten kamu kurum ve kuruluşu, talep tarihinden itibaren en geç on gün içinde bu bilgileri işçi sendikasına vermek zorundadır” şeklinde değiştirilmiş ve bu sayede, alt işverenlere ait ihale sözleşmesi için yetkinde işyeri, işletme ve işkolunun nasıl değerlendirileceği açıklanmıştır.

- Toplu iş sözleşmelerinin sadece işyeri düzeyinde yapılması hükmünün düzenlendiği 4. maddenin yedinci fıkrası “6356 sayılı Kanun hükümlerine uygun olmak kaydıyla toplu iş sözleşmesinin süresi, ihale sözleşmesinin süresini geçemez” şeklinde değiştirilerek hizmet alımlarında hizmet alım süresinin bitmesi nedeni ile alt işverenin değişmesi halinde toplu iş sözleşmesinin yürürlükte kalmasının önüne geçilmiştir.

- 4. maddenin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “altı iş günü” ibaresi “on gün” olarak değiştirilerek alt işverene kazandığı ihale sonucu toplu iş sözleşmesi imzalanması için kamu işveren sendikalarından birisini yetkilendirmesi konusunda daha fazla zaman tanınmıştır. üçüncü fıkrasının sonuna gelmek üzere “Yetkilendirmenin şekli ve içeriğine ilişkin hususlar, Maliye Bakanlığının uygun görüşünün alınması kaydıyla, kamu işveren sendikalarınca müştereken belirlenir.” cümlesi eklenmiştir.

- 4. maddenin “Toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından itibaren altı iş günü içinde toplu iş sözleşmesinin yeteri kadar onaylı sureti kamu işveren sendikası tarafından ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile alt işverene gönderilir.” fıkrasında yer alan ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile alt işverene yollanacak olan toplu iş sözleşmesi sayısının subjektif kriterlere göre belirlenmesine sebep olan “yeteri kadar” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve fıkranın sonuna “Toplu iş sözleşmesinin yürütülmesine ilişkin işveren tarafına ait giderler alt işverence karşılanır.” cümlesi eklenmiştir.

İlgili Yönetmeliğin metnine aşağıdaki bağlantı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.