Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taksiye ve minibüse de yazarkasa geliyor (29.03.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Mart 2008

İstanbul’ da 7 bin minibüs yolcu taşımacılığı yapıyor. Hat fiyatları 400–500 bin YTL arasında değişirken, taksi ve minibüsçülerin yıllık vergi beyanı 400–500 YTL civarında seyrediyor.

Vergide kayıp ve kaçağı önlemek için akaryakıt pompalarına yazarkasa bağlattıran Maliye, şimdi de taksi ve minibüsler için de benzer bir çözüm üzerinde duruyor.

Toplu ulaşımın iki önemli ayağını oluşturan bu araçlara ödenecek ücreti gösteren takometrenin yanı sıra yazarkasa işlevi de gören bir cihaz takılacak. Cihazlar sayesinde günlük kazanç da kolayca tespit edilecek. Böylece yılda bin yeni lira vergi ödeyen asgari ücretliden daha az beyanda bulunan söz konusu esnafın gerçek kazancı ve ödemesi gereken vergiye ulaşılacak. Taksi ve minibüsçülerin yıllık vergi beyanı 400–500 YTL civarında seyrediyor. Uygulamanın 2009 başından itibaren devreye girmesi bekleniyor.

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ile Vergi Konseyi, Gelir Vergisi Kanunu'nun yenilenmesiyle ilgili çalışmaları sürdürüyor. Verginin tabana yayılması kadar, sistem içindeki kaçakların önlenmesine dönük somut tekliflerin getirildiği düzenlemeye göre dolmuşlara net yolcuyu gösteren çip takılması da düşünülüyor. Üzerinde fikir yürütülen bir diğer çalışma ise dolmuşlardan kat ettikleri mesafeye göre ücret alınması. İstanbul'da 18 bin taksi bulunurken, bu rakam Ankara'da 7 bin 700. Türkiye genelinde 95 bin taksi bulunuyor. Taksi, minibüs ve halk otobüsü işletmecilerinin çoğu, berber, terzi, bakkal ve tuhafiyecilerin bir kısmı basit usule tabi mükellefler arasında yer alıyor. Uygulama sonrasında basit usulde çalışan taksi ve minibüs esnafı gerçek usul kapsamına alınacak. Basit usulde yaklaşık 750 bin esnaf bulunuyor. Basit usulden geçen yıl Maliye'nin kasasına 197 milyon yeni lira girdi. Taksi ile minibüslerin plaka değeri şehrine ve semtine göre 100 bin ile 1 milyon YTL arasında değişiyor. İstanbul'da bir taksinin plaka değeri 500 bin YTL'yi bulurken aynı rakam Ankara'da 150–200 bin yeni liraya kadar geriliyor. İstanbul'da yolcu taşımacılığı yapılan 7 bin minibüs bulunuyor. Minibüslerin ortalama hat fiyatı ise 400–500 bin YTL. Memur şehri olarak bilinen Ankara'daki minibüs sayısı ise 2 bin. Başkentteki dolmuşların hat bedelleri ise semtine göre büyük farklılık gösteriyor. Örneğin bazı hatların değeri 1 milyon YTL' ye kadar çıkıyor.

Mektuptan sonra sıra incelemede

Maliye'nin doktor ve avukatlara tanıdığı 'beyanını düzelt' süresi bu ay sonunda bitiyor. Bu aybaşından itibaren başta doktorlar olmak üzere avukat, mimar, mühendis ve sanatçılara "Ay sonuna kadar beyanname vereceksiniz. Şu kadar mal varlığınız var. Beyanlarınızı tekrar gözden geçirin" mektubu gönderen Maliye, nisan ayı başından itibaren bu kesimin beyanlarını artırıp artırmadığını incelemeye başlayacak. İlk etapta 18 bin mükellefe gönderilen mektup, toplamda 40 bin kişiye ulaştırılmıştı. Denetim çalışmasında hâsılat ile söz konusu değerler arasında en az 100 bin YTL'lik fark bulunan mükelleflere mektup gönderilmişti.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=670623