Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez: Kira artışında TÜFE esas alınmalı (31.03.08) PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2008

 

Enflasyonu tetikleyen kalemler arasında ilk sıralarda gelen kira bedellerine yasal düzenleme geliyor. Meclis'e sunulan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda pek çok yenilik getiriyor.

649 maddelik tasarıda, kira bedellerinde yapılacak artışın bir önceki yılın üretici fiyat endeksini (ÜFE) geçmemesi şartı getiriliyor. Ancak Merkez Bankası, bu düzenlemeye itiraz ediyor. Bankaya göre kira artışlarında bir üst limit belirlenmesi gerekiyorsa bu üretici (ÜFE) değil, tüketici (TÜFE) enflasyonu esas alınarak yapılmalı. TBMM Adalet Alt Komisyonu, Borçlar Kanunu Tasarısı ile ilgili çalışmalarına 1 Nisan Salı günü başlayacak. Tasarıyla ilgili görüşlerin istendiği kurumlardan Merkez Bankası, Meclis'e sunduğu cevabında düzenlemenin bu haliyle serbest piyasa ekonomisiyle bağdaşmayacağını kaydetti. Arz-talep dengesi ile oluşması gereken fiyata enflasyon sınırlaması getirerek müdahaleci bir ekonomik uygulama ortaya konulduğunu belirtirken de şu değerlendirmede bulundu: "Buna rağmen yine de yenilenen kira bedelinin belirlenmesinde bir üst limit düzenlemesine gidilmesi tasarlanıyorsa, enflasyonla mücadelede ciddi zafiyetler içerebilecek olan ÜFE'nin, tüketici fiyat endeksiyle (TÜFE) değiştirilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Kira kalemi TÜFE içinde yer aldığı ve yıllık enflasyon hedefleri de bu cinsten ifade edildiği için kira bedelinin belirlenmesinde ÜFE yerine TÜFE'nin temel alınması, iktisadi temellere uygun olacağı gibi zayıf olan kiracının korunması ilkesiyle de uyum sağlayacaktır." Tasarı, borçlanmayla ilgili geniş çaplı düzenlemeler getiriyor. Konut ve işyeri kiralarında depozitonun 3 aylık kira bedelini aşamayacağı hükme bağlanırken, dövizle yapılan kira kont-ratlarında 5 yıldan önce artış yapılamayacağı kayıt altına alınıyor. Kiracının, güvence olarak vereceği parayı, mal sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere vadeli bir tasarruf hesabında değerlendirmesine imkan tanınıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=671380