Kurumlar Vergisi Beyannamesine İlişkin İlave Hatırlatmalar |
17 Nisan 2015 | |
2014 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi hazırlanırken, beyanname öncesi son hatırlatmaları işlemeye devam ediyoruz.
Beyanname Üzerindeki ''Geçmiş Yıl Zararları'' nın Mahsubu
Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerindeki 4 No.lu tablo “Geçmiş Yıl Zararları” tablosudur.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 9'uncu maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi halinde beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamelerinde gösterilen zararların indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek şartıyla aşağıda belirtilen zararlar indirim konusu yapılır:
Bu hükme göre ''Geçmiş Yıl Zararları'' nın mahsubu için gerekli olanlar aşağıdaki gibidir:
Bu noktada dikkat çeken en önemli husus, 2014 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde ''Geçmiş Yıl Zararı'' olarak, 2009–2013 yılları zararlarının mahsup edilebilecek olmasıdır.
Mahsuba konu edilecek zarar olarak kurum bilançosunda görünen ticari zararın değil, mali zararın mahsup edileceği unutulmamalıdır.
Buna göre zarar mahsubu yapılacak geçmiş yılların ticari kar veya zararlar tutarına “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler” ilave edildikten sonra “Zarar Dahi İndirilecek İstisnalar” ve “Diğer İndirimler” uygulandıktan sonra bulanacak tutarın 2014 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde oluşan tutarın “Geçmiş Yıl Zararı” olarak indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz; “Geçmiş Yıl Zararları” nın indirim konusu yapılabilmesi için Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde her yıla ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi şartının bulunduğu göze çarpacaktır.
''Geçmiş Yıl Zararları'' nın Mahsup Edilebileceği Kurum Kazancının Bulunması Halinde Zarar Mahsup Hakkı Kullanılmayan Kurumların Beyannamesi Düzeltilebilir mi?
“Geçmiş Yıl Zararları” nın mahsup edilebileceği kurum kazancı bulunan mükellefler ilgili yılda mahsubu yapmadıkları takdirde, mahsup etmedikleri ''Geçmiş Yıl Zararı'' tutarlarını izleyen yıllarda mahsup edememektedirler. Peki, geçmiş yıl zarar mahsubu yapılmayan Kurumlar Vergisi Beyannamesi düzeltilebilir mi?
2006 takvim yılı beyannamesinden doğan ve sehven 2007 takvim yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde indirime konu edilmeyen zararın düzeltme yolu ile indirime konu edilip edilemeyeceğine ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görüşü talep edilmiştir. Gelir İdaresi’nin 11.05.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 9-493 sayılı Özelgesi’ nde;
‘’Buna göre, ilgili hesap döneminde kazanç olmasına ve indirim konusu yapılabilecek geçmiş yıl zararı bulunmasına rağmen geçmiş yıl zararlarını dikkate almayan mükelleflerin, bu dönemi izleyen yıllarda söz konusu geçmiş yıl zararlarını mahsuba konu etmeleri mümkün değildir. Ayrıca, kazanç beyan edilen dönemde geçmiş yıl zararlarını mahsup etmeyerek bu hakkından vazgeçen mükelleflerin, kazanç beyan edilen dönem beyannamesini düzeltmeleri ve geçmiş yıl zararlarını indirim konusu yapmaları da söz konusu olmayacaktır.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 2007 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde indirim imkanı olduğu halde kurum kazancından düşülmeyen 2006 yılı zarar tutarının, sonraki yıl beyannamelerinde indirim konusu yapılması mümkün olmayıp; söz konusu zarar tutarının 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin düzeltilmesi yoluyla da indirim konusu yapılması mümkün değildir.’’
Yönünde bir görüş verilerek İdare tarafından olumsuz yanıtlandığı görülmektedir.
Bu noktada da Gelir İdaresi’nin konuya yaklaşımının “Geçmiş Yıl Zararları” nın mahsubunu bir hak olarak gördüğü ve kazancın oluştuğu yıl “Geçmiş Yıl Zararları” nı indirmeyen kurumların bu haklarını kullanmadıkları gerekçesiyle söz konusu kazancın oluştuğu yılın Kurumlar Vergisi Beyannamesi’ni düzeltmelerinin ve ilgili yıl zararlarının indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı görüşünü benimsediklerini ifade etmek istiyoruz.
Beyanname Üzerindeki Yurt Dışı Zararların Mahsubu
Yurt dışı zarar mahsubunun yapılabilmesi için;
gerekir.
Devir veya Tam Bölünme Yoluyla Devralınan Kurum Zararlarının Mahsubu
KVK’ nın 20’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında vergisiz olarak devralınan kurumların zararları ile ikinci fıkrası kapsamında gerçekleştirilen tam bölünme işleminde, bölünen kurumun mali zararlarının devralan kurum tarafından mahsubu mümkündür.
gerekmektedir.
Bu şartlar sağlandığı takdirde;
indirilebilecektir.
Şartların ihlali halinde, zarar mahsupları nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte tahsil olunur.
Devir veya “Tam Bölünme yoluyla Devralınan Kurum Zararları” nın indiriminde en önemli husus, devralınan kurumun son 5 yıla ait Kurumlar Vergisi Beyannamesi’ni normal süresinde ve eksiksiz olarak vermiş olmasıdır..
Buna ilave olarak; kurumlarda gerçekleşen devir ve bölünme işlemlerinde her yıla ait zarar tutarının diğer kurumlarda olduğu gibi 5 yılla sınırlı olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bora Yargıç/ http://www.kpmgvergi.com
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.
|