Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hamile kadını işten çıkarıp SGK’dan para almasını engellemeyin! PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2015

Image

Çalışan kadınlar, doğumdan önce ve sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalışmazlar ve çalışmadıkları bu sürenin parasını da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geçici iş göremezlik ödeneği adı altında alırlar. Ancak bu para çalışırken doğum iznine çıkan kadına verilir, işten çıkana veya çıkartılana verilmez. Ayrıca doğumdan önce ücretsiz izin alan kadına da verilmez.

İZİN PARASINI SGK ÖDER
5510 sayılı Kanun’un 18’inci maddesine göre de kadının doğum sebebiyle işe gidemediği 16 haftanın parasını geçici iş göremezlik ödeneği adı altında SGK öder. Kanun’da “4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki 8’er haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki 8 haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir” denilmektedir.

5 BİN 226 LİRA ÖDENİR
İşverenler, çalışanlarının brüt ücretini SGK’ ya bildirirler. Kadına ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği de iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde 17’nci maddeye göre hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir. Yani ayda 2 bin 100 lira brütü olan kadına da 112 gün için günlük 46.66 liradan, 5 bin 226 lira SGK tarafından kadına doğum izni bitiminde ödenir.

Doğum iznine ayrılan kadınlara ödenecek iş görmezlik ödeneğiyle ilgili Yargıtay’ın görüşü şöyledir:

YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ
Esas No: 2011/4858,
Karar no:2013/12512
"ÜCRETSİZ İZİN, SİGORTALILIK NİTELİĞİ ANALIK GEÇİŞİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ”

Bu yasal düzenleme ve açıklamalar ışığı altında inceleme konusu dava değerlendirildiğinde; davacının 30.01.2009 (ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARMA) tarihinden iş akdinin işverence feshedildiği 16.10.2009 tarihine kadar Kuruma bildirilen herhangi bir çalışmasının bulunmadığı; işveren tarafından 01.02.2009 – 07.07.2009 tarihleri arasında verilen ücretsiz iznin, yukarıda ayrıntılarıyla belirtildiği üzere, iş akdinin askıya alınabilmesi için Yasanın aradığı gerekli şartlara haiz olmadığı ve ücretsiz izin niteliğinde olmadığının anlaşıldığı; dosya içeriğine göre, her ne kadar, davacının doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primlerinin bildirildiği anlaşılıyor ise de, 5510 sayılı Kanunun 18’inci maddesinin c bendi gereğince, ancak "sigortalı kadının" geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanmasının mümkün olduğu, davacının ise 01.02.2009 tarihinden itibaren hizmet akdi sona erdiğinden, anılan Kanun’un 9’uncu maddesinin a bendi gereğince, 01.02.2009 tarihinde sigortalılık niteliğini yitirdiğinin anlaşılması karşısında, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürelerde geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazanmadığı belirgin olmasına rağmen, mahkemece eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucunda, davacının doğumdan önce 45 gün ve doğumdan sonra 56 gün geçici iş göremezlik ödeneğine hak kazandığı gerekçesiyle istemin kabulüne karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir…”

OKURUMUZA CEVABIMIZDIR
Hüseyin A: 10.08.1995 sigorta başlangıcınızdan önce sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalanmamış olan ırak’ taki çalışmalarınızı yurtdışı borçlanması ile ödediğinizden, ırak işe girişiniz olan 1983 yılı başlangıç alınmaz. sadece 10.08.1995 gününden borçlandığınız gün kadar geriye gider. bu durumda 15.07.1993 başlangıcınız ile 54 yaşında en az 5 bin 675 gün ile emekli olursunuz. Dava açsanız bir işe yaramaz. Tutukluluk süreniz ile yurtdışı ikametlerinizi borçlanmanızın da pek bir anlamı yok. Tavsiyem ayda 30 gün değil ayda 5 gün 1.300 lira ile sgk’ ya bildirme yapın. eksik gün sebebi olarak da mutlaka kod-7 puantaj kaydını seçin. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/hamile-kadini-isten-cikarip-sgkdan-para-almasini-engellemeyin-yazisi-1265918

 


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.