Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Trafik kazasında tutanak doldurmak için tarafların kusurda anlaşması gerekmiyor PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2008

Image

Trafik polisini beklemeden kendi aralarında tutanak düzenleyebilmesine yönelik uygulama başladı.

Trafik akışının kesilmemesi ve işlemlerin hızlanmasını amaçlayan uygulama bazı endişeleri de beraberinde getirdi. Kazaya karışan sürücülerin suçu kabullenmeyeceği için, hedeflenenin aksine bir kargaşa ortamı oluşabileceği belirtiliyor.

Yeni uygulamaya göre hazırlanacak tutanakta, sürücü, araç, poliçe bilgileri ile mümkünse araçların kaza yerinden kaldırılmadan çekilen fotoğrafları, yoksa durumun krokisine yer verilecek. Fotoğraf çekimi zorunlu değil, ancak kazanın doğru yorumlanmasıısından tavsiye ediliyor. Yetkililer uygulamayı, "Anlaşma ile sadece tarafların, trafik ekibi gelmeden kendi aralarında kazanın tespiti konusunda görüş birliğine varması kastediliyor." diyerek savunuyor. Düzenleme ile taraflara anlaşma zemini sağlandığını belirtirken, aksi takdirde tutanağın eskiden olduğu gibi yine görevliler tarafından tanzim edileceğini vurguluyorlar.

Nisan başından itibaren trafik kazasına karışan taraflardan herhangi biri, tutanakla, karşı tarafın trafik sigortası poliçesini düzenleyen şirkete veya dilerse kendi aracı için kasko poliçesi düzenleyen şirkete başvuruda bulunacak. Sigorta şirketleri, bilgileri Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) iletecek.

>> Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını indirmek için tıklayın <<

TRAMER de şirketlerin, kazanın oluş şeklini değerlendirerek, yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100 oranları üzerinden tarafların kazadaki kusur oranlarını belirlemelerini isteyecek.

Şirketler, en geç 3 işgücü içinde tespitlerini merkeze iletecek. Sigorta şirketlerinin kusur oranlarını farklı değerlendirilmeleri ve birbirlerinin kararlarına itiraz etmeleri durumunda, TRAMER bünyesinde oluşturulan komisyon devreye girecek. Komisyonun aldığı karar, iki taraf için de belirleyici olacak. Kazanın not edileceği tutanak formları, sigorta acentelerinden alınabilecek. Formlar ayrıca, 1 Nisan 2008 tarihinden sonra düzenlenecek trafik sigortası poliçelerinin yanında sigorta şirketleri ve acenteler tarafından ücretsiz verilecek. Benzer şekilde www.sigortacilik.gov.tr, www.tsrsb.org.tr, www.egm.gov.tr, www.tramer.org.tr, www.tsof.org.tr internet adreslerinden de temin edilebilecek. Kaza anında kişilerin yanında tutanak bulunmuyorsa, düz bir dosya kağıdı üzerinde de anlaşma sağlanabilecek.

TRAMER verilerine göre, 2007'de 676 bin 418 trafik kazası meydana geldi. Bunların yüzde 85,3'ünü maddi hasarlılar oluşturdu. 576 bin 984 maddi hasarlı trafik kazasının yüzde 39'u İstanbul'da, yüzde 13'ü Ankara'da, yüzde 8'i İzmir'de, yüzde 5'i Bursa'da oldu. Bu veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye genelinde her gün ortalama 1580 maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. İllere göre dağılımına bakıldığında da İstanbul'da her gün ortalama 616, Ankara'da 205, İzmir'de 126, Bursa'da 79, Antalya'da 47 maddi hasarlı trafik kazası görülüyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=671381