Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enflasyonda 'dalgalanma' riski var (01.04.08) PDF Yazdır e-Posta
01 Nisan 2008


 

Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar, enflasyon hedefini zorlamaya devam ediyor. Bu duruma dikkat çeken Merkez Bankası, söz konusu artışların enflasyondaki düşüşü geciktirmekte olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Banka, özel kapsamlı fiyat endeksleri ile ölçülen enflasyon göstergelerinde yılın ikinci çeyreğinden itibaren baz etkisinden kaynaklanan yukarı yönlü bir hareket görülebileceğini de not etti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2008 yılının ilk aylarına dair verilerin, ekonomideki ılımlı büyümenin yavaşlamakla birlikte sürdüğünü gösterdiğini aktardı. Bununla birlikte uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların belirginleşmesiyle, önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyete ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığının gözlendiğini de vurguladı. Kurulun 19 Mart tarihinde yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin değerlendirme özeti yayımlandı. Buna göre, gıda fiyatlarında şubat ayında görülen yüzde 5,05 oranındaki artış, 2003 bazlı endeksteki en yüksek aylık gıda fiyat artış oldu. Bu yüksek oranlı artış aynı zamanda mart ayında sebze fiyatlarında bir düzeltme hareketi yaşanma ihtimalini gündeme getirdi. İşlenmiş gıda fiyatlarına ilişkin riskler devam ediyor. Şubat ayında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar sonucunda yükselen yemek ve ulaştırma hizmetleri fiyatları, hizmet grubu enflasyonundaki iyileşmeleri sınırladı.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=671755