Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Meclis'te görüşülen yasayı 'geri çekin' demek tutarlı değil (02.04.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2008

 

Meclis'te görüşmeleri süren Sosyal Güvenlik Reformu'na karşı düzenlenen iş bırakma eylemleri, Emek Platformu'nu böldü.

17 sivil toplum kuruluşundan oluşan Emek Platformu'nun 5 üyesi eylem yaparken, en büyük konfederasyon Türk-İş sert bir açıklama ile gösterilere karşı çıktı. Konfederasyondan yapılan açıklamada, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan bir yasa için 'geri çekilsin' demenin tutarlı olmadığı ifade edildi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da Emek Platformu'nun kararının eylem yönünde olmadığını söyledi. Türk-İş Yönetim Kurulu'nun açıklamasında, "Türk-İş, müzakere edilen bir tasarının müzakereler sonrasında 'geri çekilsin' denilmesini tutarlı bulmamakta, geri çekilme talebinin gecikmiş bir talep olduğuna inanmaktadır. Türk-İş, bazı söylemler ile bugün bazı gazetelerde yer alan ilanlarda prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürüleceğinin açıklanmasına rağmen hâlâ 9 bin gibi gösterilmesi de dahil, bakanlık tarafından atılan kimi adımların yok sayılmasını 14 Mart eylemi ile onun sonuçlarına haksızlık olarak değerlendirmekte ve düşündürücü bulmaktadır.'' denildi.

KESK, DİSK, Türk Tabipleri Birliği ve TMMOB'nin organize ettiği eyleme katılan gruplar ise TBMM Dikmen Kapısı'na yürümek istedi. Ancak polisin buna izin vermemesi üzerine göstericiler Kızılay'ı trafiğe kapattı. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasanın kendilerine rağmen çıkarılmayacağını iddia etti. KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Başdemir ise "Emek Platformu'nda yaşanan çatlağa rağmen bir karşı duruş var." dedi. Açıklamanın ardından, bazı eylemcilerle polis arasında taş ve sopaların da kullanıldığı arbede yaşandı. Türk-İş başta olmak üzere büyük sivil toplum kuruluşlarının destek vermediği eylem, 14 Mart'taki eyleme göre sönük geçti. Eyleme katılmayan sendikaların üye sayısı 3 milyon 100 bini bulurken eylem kararı alan sendikalar 648 bin kişiyi temsil ediyor.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=672220