Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Adi ortaklıkta ortaklara ait araçların, ortaklıkta kullanılması halinde, araçlara ilişkin giderlerin ortaklık kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı PDF Yazdır e-Posta
27 Kasım 2012

Adi ortaklıkta ortaklara ait araçların, ortaklıkta kullanılması halinde, araçlara ilişkin giderlerin ortaklık kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Adi ortaklıkta ortaklara ait araçların, ortaklıkta kullanılması halinde, araçlara ilişkin giderlerin ortaklık kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

Tarih

27/11/2012

Sayı

62030549-120[40-2012/848]-3089

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … T.C. kimlik numarasında kayıtlı mükellef olduğunuz, sahibi olduğunuz araçları ortağı olduğunuz … Adi Ortaklığında kullanmak istediğiniz belirtilerek ortaklıkta kullanılacak araçlara ilişkin giderlerin ortaklık kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup, konu hakkındaki Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde, ticari kazancın tespitinde nelerin gider olarak indirilebileceği sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara ait giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılacağı belirtilmiştir.

            Aynı Kanunun 70 inci maddesinde gayrimenkul sermaye iradının tarifi yapılmış olup, söz konusu maddede:

            “Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır.

            …………….

            8- Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

            hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar sayılmış olup, 5/a bendinde, 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden vergi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Yine Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinde,

            “Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

            1. Tam mükellefiyette;

            …

            c) Vergiye tâbi gelir toplamının [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması koşuluyla, Türkiye’de tevkifata tâbi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları,

            …

            hükmü yer almaktadır.

          Bu hükümlere göre, şahsınıza ait araçların ortağı bulunduğunuz … Adi Ortaklığı tarafından kiralanması durumunda,  kiralamaya konu araçların işte bilfiil kullanılması şartıyla söz konusu araçlara ait giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

            Ayrıca, ortağı bulunduğunuz … Adi Ortaklığı tarafından kiralanan araçlar için yapılan ödemelerden Gelir Vergisi Kanununun 94/5-a maddesine göre gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabiidir.

            Öte yandan, söz konusu kiralama faaliyeti sonucunda tarafınızca elde edilen gelirin ise Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesine göre gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilmesi ve aynı Kanunun 86 ncı maddesine göre, vergiye tabi gelir toplamının 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık beyannameyle beyan edilmesi gerekecektir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.