Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgede imal edilen yatın faturasının finansal kiralama şirketine kesilip teslimatın yurt dışında bulunan müşteriye kesilmesi halinde gelir vergisi istisnasından faydalanılıp faydalanılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2013

Serbest bölgede imal edilen yatın faturasının finansal kiralama şirketine kesilip teslimatın yurt dışında bulunan müşteriye kesilmesi halinde gelir vergisi istisnasından faydalanılıp faydalanılmayacağı

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

Başlık

Serbest bölgede imal edilen yatın faturasının finansal kiralama şirketine kesilip teslimatın yurt dışında bulunan müşteriye kesilmesi halinde gelir vergisi istisnasından faydalanılıp faydalanılmayacağı hk.

Tarih

27/09/2013

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-125[KVK.2013.ÖZ.14]-242

 İlgi (a)’da kayıtlı özelge talep formunuzda, yurt dışında bulunan müşteriniz … Ltd. Şti. tarafından sipariş edilen 4.325.000,00 Euro bedelli teknenin 3.378.750,00 Euro’sunun adı geçen firma tarafından ödendiği, teknenin bitim aşamasında finansman sağlamak amacıyla 946.250,00 Euro’sunun finansal kiralama şirketince temin edildiği, faturanın finansal kiralama şirketi adına düzenlenerek transit ihracat yöntemiyle teslimatın yurt dışındaki siparişçi firmaya yapıldığı belirtilmektedir.

            İlgi (b)’de kayıtlı özelge talep formunuzda ise; yurt dışından siparişi alınan teknenin faturasının her ne kadar … Finansal Kiralama (Leasing) A.Ş.’ye kesilmiş olsa da teknenin yapım sözleşmesinin … Ltd. Şti ile 15.10.2010 yılında yapıldığı, yapımı tamamlanan teknenin … Finansal Kiralama A.Ş.’ye kesilen fatura ile birlikte serbest bölgeden çıkışının yapıldığı, finansal kiralama sözleşmesi ile birlikte ilk müşteriniz olan … Ltd. Şti’ne kiralandığı, ve gümrük beyannamesine istinaden yurt dışı edildiği belirtilerek üretimde çalışan personelin ücretlerinin gelir vergisinden istisna edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5810 sayılı Kanunla değişik geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; “Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

            …

            b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85′ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oranı % 50′ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.

            Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin uygulanmasına ilişkin açıklamalar 12/3/2009 tarihli ve 27167 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinde yapılmıştır.

            Anılan Tebliğin,

            “4. İstisna Uygulamasında Özellik Gösteren Hususlar” başlıklı bölümünde,

            “…

            -Yurt içinden serbest bölgeye fason imalat kapsamında getirilen veya dahilde işleme rejimi kapsamında yurt dışından bölgeye getirilen maddelerin bölge içinde çeşitli işlemlere tabi tutulduktan sonra ülke içine geri gönderilen veya bu ürünlerden yurt dışına ihraç edilen ürün bedelleri, %85 ihracat tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Bölgedeki işletmelerin fason imalat yanında ayrıca bölge içinde üretim ve ihracat yapmaları durumunda ise, Kanunda belirtilen şartları taşıyıp taşımadıklarının tespitinde fason imalat dışında üretim yapılan ve ihraç edilen ürün bedelleri dikkate alınacaktır.”

            …

            - Birden fazla takvim yılında tamamlanan imalat işlerinde, imalatın tamamlanıp satışın yapıldığı yılda ürün toplam FOB bedelinin %85′ini yurt dışına ihraç eden mükelleflerin, imalat süresi içinde istihdam ettikleri personel ücretlerine istisna uygulanacaktır. …” açıklamalarına yer verilmiştir.

            Özelge talep formunuz ekinde bulunan belgelerin tetkikinden, yurt dışında bulunan müşteriniz … Ltd. Şti. tarafından verilen sipariş üzerine yat imal edildiği, söz konusu yatın faturasının 21.06.2012 tarihinde … Finansal Kiralama A.Ş. adına düzenlendiği, faturada teslimat adresinin … Ltd. olarak belirtildiği; 21.06.2012 tarihli Serbest Bölge İşlem Formunda da alıcının … Finansal Kiralama A.Ş. ve teslimat adresinin yurt dışında bulunan … Ltd. olarak belirtildiği ve teslimatın 22.06.2012 tarihinde gerçekleştiği anlaşılmıştır.

            Bu çerçevede, Antalya Serbest Bölgesinde şirketinizce sipariş üzerine imal edilen yatın faturasının finansal kiralama şirketine düzenlenmiş olması nedeniyle yatın üretiminde çalışan personelin ücretlerinin 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde gelir vergisi istisnasından faydalanması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.