Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Endişeliyiz, 2008 için ümidimiz sönüyor (03.04.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2008

 

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk ekonomisinin yüzde 50'sini sırtlayan İstanbul'un 276 bin üyeli İstanbul Ticaret Odası (İTO)'ndan AK Parti hakkındaki kapatma davasının Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi sebebiyle önemli uyarılar geldi.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin içine sürüklendiği siyasal sürecin iş âlemi olarak 2008'e bağladıkları ümitlerin gerçekleşmesini çok zor bir hale getirdiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin 11 Mart'taki yabancı şirketlerin Türkiye'de mülk edinmesini yasaklayan kararına siyasi belirsizliğin de eklendiğini belirten Yalçıntaş, "Türkiye'deki hem iç hem de dış yatırımların durma noktasına geldiğini net bir şekilde görüyorum." dedi. Avrupa Topluluğu'nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısının ardından soruları cevaplayan Yalçıntaş, 2007'de seçimlerden dolayı gerekli ekonomik hamlelerin yapılmadığını, iş âlemi olarak tüm umutlarını 2008'e bağladıklarını ifade ederek, "Mikro reformlar ve AB müzakerelerindeki atılımı 2008'de bekliyorduk. Fakat şu anda Türkiye'nin içine sürüklendiği siyasal süreç (ki ekonomiyi doğrudan doğruya etkiliyor), bizim 2008'e bağladığımız bu ümitlerin gerçekleşmesini çok zor bir hale getirdi. Dolayısıyla endişeli bir bekleyiş içindeyiz." diye konuştu. 2001 krizini tetikleyen sebebin siyasi olduğuna işaret eden İTO başkanı, Türkiye'deki ekonomik durumu daha ileriye götürmek için ilk atılması gereken adımın siyasi istikrarı sağlamak olduğunu vurguladı: "Ben inanıyorum ki Türkiye bu badireyi de atlatacaktır. Türkiye en kısa zamanda bu siyasi belirsizlik sürecinden çıkıp uzun zamandır arzu edilen ekonomik konularda, AB konusunda adımlar atmaya tekrar başlayacaktır. Vakit kaybetmeye tahammülümüz yok."

'İTO üyeleri kodlama yapsın'

Başkan Yalçıntaş, ayrıca AB'de Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) sistemine geçişe ilişkin, üyelerin İTO'ya gelerek yeni kodlamalarını yaptırmalarını ya da ay ortasından itibaren işyerlerini ziyaret edecek olan anketörlere yardımcı olmalarını istedi. Yalçıntaş'a göre, Türkiye'deki tüm oda ve borsalar meslek gruplandırmasında yeni bir yönteme geçecek. NACE'ye göre gruplandırmanın tamamlamasından sonra geçilecek sistem çok önemli iki avantaj sağlayacak; her şirket gerçekten faaliyet yürüttüğü grupta yer alacak ve doğru bilgilenme dolayısıyla gerçekçi bir sanayi envanteri çıkarılabilecek.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=672691