Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gerçek Usulden Basit Usule Geçiş PDF Yazdır e-Posta
03 Eylül 2014

Gerçek Usulden Basit Usule Geçiş

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAHRAMANMARAŞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Başlık

Gerçek Usulden Basit Usule Geçiş

Tarih

03/09/2014

Sayı

47285862-120.01.01[54-2014/07-15]-16

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında kayıtlı gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olduğunuzu, sahibi olduğunuz bir adet biçerdöver ile  başka çiftçilerin işlerini yaptığınızı, söz konusu biçerdöveri kendi işinizde kullanmadığınızı belirterek, anılan faaliyetle ilgili kazancın  genellikle yaz aylarında olması, diğer aylarda ise kazanç olmaması nedeniyle basit usulde vergilendirilip vergilendirilmeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan görüş istediğiniz anlaşılmıştır.

             193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 46 ncı maddesinde; “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basitusulde tespit olunur.

            …

            (6322 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük 15.06.2012) Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarını haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler dilekçelerinde belirttikleri tarihten veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden, 47 nci maddede yazılı şartları taşıyanlardan arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi 48 inci maddede yazılı hadlerden düşük olanlar, yazılı talepleri üzerine bu şartın gerçekleşmesini takip eden takvim yılından başlayarak basit usule geçebilirler. İşin eş ve çocuklara devri halinde iş hacminin hesabında devirden önceki süreler de dikkate alınır. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.

            (6322 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle eklenen fıkra; Yürürlük 15.06.2012) Gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler ile basit usulün şartlarını kaybedenlerden gerçek usulde vergilendirilmeye başlamadan önce işini terk eden mükellefler, terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usule dönemezler. Bu hüküm, işin eş veya çocuklara devri halinde de uygulanır.

            …” hükmüne yer verilmiştir.

            Ancak, Gelir Vergisi Kanununun “Basit Usul hududu” başlıklı 51 inci maddesinde ve bu maddede yer alan yetkiye istinaden çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararlarında yazılı faaliyetlerde bulunan mükelleflerin basit usulde vergilendirmeye dönmeleri mümkün bulunmamaktadır.

            Aynı  Kanunun 53 üncü maddesinde ise; “…Ancak, çiftçiye ait olmakla beraber ziraî işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticarî kazanç hükümlerine göre vergilendirilir.”  hükmü bulunmaktadır.

            Diğer taraftan, 6322 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle Gelir Vergisi Kanununa eklenen Geçici 81 inci madde hükmüne göre, gerçek usulden basit usule geçmeye ilişkin şartların tespitine ve iki yıllık sürenin hesabına 01.01.2012 tarihinden itibaren başlanacağı açıklaması yapılmıştır.

            Konu ile ilgili açıklamalar, 27.07.2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 18.12.2013 tarihli ve 93 Seri No.lu Gelir Vergisi Sirkülerinde yapılmıştır.

            Ayrıca, özelge talebinizle ilgili olarak bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden alınan yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;  21.02.2013 tarihli yoklama fişi ile 29.11.2012 tarihinde başkalarının işinde kullanmak amacıyla biçerdöver işletmeciliği faaliyetine başladığınız ve başka bir ticari faaliyetinizin olmadığı tespit edilmiş olup, işe başlanılan  kıst dönemde (29.11.2012-31.12.2012) ve takip eden dönemde basit usule tabi olmaya ilişkin diğer şartları da topluca taşımanız kaydıyla 01.01.2014 tarihinden itibaren basit usulde vergilendirmeden yararlanmanız mümkün bulunmasına rağmen 2014 yılı Ocak ayının başından otuzbirinci günü akşamına kadar bağlı bulunduğunuz vergi dairesine yazılı olarak başvurmadığınız anlaşılmış olduğundan 01.01.2014 tarihinden itibaren basit usulde vergilendirilmeniz  mümkün bulunmamaktadır.

            Ancak, Gelir Vergisi Kanununun 47 ve 48 inci maddelerinde yazılı şartları taşıyor olmanız ve 2015 yılının Ocak ayının başından otuzbirinci günü akşamı mesai bitimine kadar vergi dairenize müracaat etmeniz halinde 2015 yılından itibaren basit usule dönmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 .

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.