Gazla çalışan su ısıtıcısının bacalı veya bacasız satışında ÖTV matrahı |
12 Mart 2015 | |
Başlık Gazla çalışan su ısıtıcısının bacalı veya bacasız satışında ÖTV matrahı.
Tarih 12/03/2015
Sayı 39044742-135-436
Kapsam
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
Sayı: 39044742-135-436 12/03/2015
Konu: Gazla çalışan su ısıtıcısının bacalı veya bacasız satışında ÖTV matrahı.
İlgi kayıtlı özelge talep formunda, Firmanız tarafından imal edildiği ve 8419.11.00.00.00 G.T.İ.P. numarasında yer alan gazla çalışan su ısıtıcı niteliğinde olduğu belirtilen şofbenlerin bacalı veya bacasız olarak satışının yapıldığı belirtilerek bacaya ait bedelin özel tüketim vergisi matrahına dahil edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (c) bendinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenleri tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu; (11/3) maddesinde, (II), (III) [(B) cetvelindekiler hariç] ve (IV) sayılı listelerdeki mallar için verginin matrahının; bunların teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, hesaplanacak özel tüketim vergisi hariç katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği; (12/1) maddesinde ise, özel tüketim vergisinin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca, Kanunun (11/3) maddesi uygulamasına ilişkin olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (10.) bölümünde, ÖTV matrahına esas alınacak olan KDV matrahının tespitinde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20 ila 27 nci maddeleri hükümleri ile bu hükümlere ilişkin Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde yapılan açıklamaların dikkate alınacağının tabii olduğu belirtilmiştir.
Bu kapsamda, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20 nci maddesinde KDV matrahının, teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin; malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ya da bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer şekillerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, Özel Tüketim Vergisi Kanunun (1/2) maddesi uyarınca, Kanuna ekli listelerde yer alan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olup, bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinin hangi gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılacağı hususunda yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır.
Bunun yanı sıra, mezkur Kanuna ekli (IV) sayılı listede "8419.11.00.00.00 Gazla çalışan anında su ısıtıcılar" sırası da yer almakta olup, bu G.T.İ.P. numarası kapsamındaki malların ithali ve imalatçıları tarafından teslimi %6,7 oranında ÖTV'ye tabi bulunmaktadır. Ancak, mezkur listede yer alan malların aksam ve parçalarının ithali veya imalatçıları tarafından teslimi, tek başlarına Kanuna ekli listelerdeki G.T.İ.P. numaraları kapsamında değerlendirilmemesi kaydıyla, ÖTV'ye tabi bulunmamaktadır.
Bu çerçevede;
1- Başvurunuzda belirtilen, gazla çalışan su ısıtıcısı niteliğindeki şofbene ait bacanın, şofbenden bağımsız olarak satışı; "baca" Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan G.T.İ.P. numaraları kapsamında bir mal olmadığından, ÖTV'ye tabi olmayacaktır.
2- Söz konusu şofbenin bacalı olarak takım halinde satılması durumunda, bacaya ait bedelin de ÖTV matrahına dahil edilmek suretiyle ÖTV'nin hesaplanması gerekmekte olup, bacaya ait bedelin ÖTV matrahı haricinde bırakılması söz konusu olmayacaktır.
3- Şofben, bacalı olarak takım halinde satılmakla birlikte; bacaya ait bedelin faturada ÖTV matrahı dışında bırakılması veya bacaya ait faturanın ayrı olarak ya da sonraki bir tarihte düzenlenmesi suretiyle sadece bacasız şofben bedeli esas alınarak ÖTV hesaplandığının tespiti halinde, bu durumun 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesi kapsamında muvazaa olarak değerlendirileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|