T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 89-113
|
15/02/2011
|
Konu
|
:
|
Bağış olarak teslim edilecek anaokulu binası için yapılan harcamaların ne zaman indirim konusu yapılacağı.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gayrimenkul sermaye iradı elde etmeniz dolayısıyla ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, belediye başkanlığı ile aranızda imzalanan protokolle, sahibi olduğunuz arsa üzerine dilekçenizde belirtilen harcama paylarına göre anaokulu binası yaparak çocuklarınızla birlikte bağışlayacağınız ve söz konusu inşaat kapsamında yıllara sari olarak muhtelif tutarlarda harcamalar yapacağınız belirtilerek,
- Söz konusu harcamaların, harcamaların yapıldığı dönemde mi, yoksa binanın tesliminin gerçekleştiği dönemde mi indirim konusu yapılacağı,
- Harcamanın yapıldığı yıla ilişkin indirim konusu yapılacak ise belgelendirmenin nasıl olacağı,
- İndirimi yapılacak harcamalara ilişkin belgelerin Belediye Başkanlığınca onayının gerekip gerekmediği,
- Bina inşaatı harcamalarının yanında okul tefrişatına ilişkin harcamaların da bağış olarak kabul edilip gayrimenkul sermaye iradınızdan indirim konusu yapılmasının mümkün olup olmadığı
hususlarında Başkanlığımız görüşüne ihtiyaç duyduğunuz anlaşılmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Diğer İndirimler" başlıklı 89'uncu maddesinin birinci fıkrasında, gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden bu maddede sayılan indirimlerin yapılacağı hükme bağlanmış; aynı maddenin 5 numaralı bendinde;
"Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı.
...
Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, yoksa Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır..." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtlarına ilişkin bağış ve yardımların gelir vergisi matrahının tespitinde indirimi" başlıklı, 10/03/2004 tarih ve GVK-21/ 2004-13/ Bağış ve Yardımlar-1 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri'nde söz konusu madde hükmü ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu Sirküler'de, okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurdu inşaası dolayısıyla yapılan harcamaların, harcamaların yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde dikkate alınacağı; gelir vergisi mükelleflerince yapılan bağış ve yardımların ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsik edilmesinin yeterli olduğu; bu kurum ve kuruluşlardan alınacak belgelerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesindeki yetkiye istinaden indirim için geçerli belge olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Ayrıca 03/04/2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin "10.3.2.2.4.Bağış ve Yardımın Belgelendirilmesi" başlıklı bölümünde,
"Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.
Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlenmesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.
Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dâhilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.
Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.
Kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul yaptırılması halinde, söz konusu okul inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir."
açıklamaları yer almaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, çocuklarınızla birlikte sahibi olduğunuz arsa üzerine dilekçenizde belirtilen harcama paylarıyla inşa edilerek belediye başkanlığına bütün tefrişatıyla bağışlayacağınız anaokulu binası inşasına yönelik harcamalar, anaokulu inşaatının bitirilip belediyeye teslim edildiği yıla ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizde indirim olarak dikkate alınabilecektir. Bu çerçevede, okul tefrişatına ilişkin harcamaların da bağış ve yardım olarak, gayrimenkul sermaye iradının beyanı sırasında indirim konusu yapılması mümkündür.
Ancak yaptığınız bağış ve yardımın bir bölümünü teşkil eden arsanın anaokulu inşaatına başlamadan önce belediyeye devredilmesi halinde anaokulu binası inşasına yönelik harcamaların yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizde indirim olarak dikkate alınabilmesi mümkündür. Bu durumda, yaptığınız bağış ve yardımın bir bölümünü teşkil eden arsanın, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi olmanız nedeniyle, mukayyet değeri olamayacağından, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 267'nci maddesi uyarınca takdir komisyonunca tespit edilecek değerinin arsanın belediyeye bağışlandığı takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizde indirim olarak dikkate alınabileceği tabiidir.
Ayrıca, söz konusu bağış ve yardımların ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsik edilmesi yeterli olup, bu kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesindeki yetkiye istinaden indirim için geçerli belge olarak kabul edilecektir. Dolayısıyla, yapılan harcamalara ilişkin alınan fatura ve benzeri vesikaların belediye başkanlığınca onaylanmasına gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
|
Vergi Dairesi Başkanı a.
Grup Müdürü
|
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|