Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SPK'dan, borsa kulüplerinin 'promosyon' biletlerine denetim (04.04.08) PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2008

 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsada halka açık olan spor kulüplerinin, promosyon amaçlı olarak kullandıkları veya taraftarlarına bedava verdikleri teberrülü (üzerinde fiyat yazmayan) biletlerin peşine düştü. SPK, 24-28 Mart tarihli haftalık bülteninde yaptığı duyuruda, teberrülü bilet satışlarından elde edilen hasılatla ilgili olarak muhasebe ve kayıt sistemini zorunlu kıldı. SPK duyurusunda, "Tribün gelirlerinin şirkete devredilmesi durumunda, teberrülü bilet satışı yapılması gibi uygulamalarda elde edilen gerçek hâsılatın takibini saglayacak muhasebe ve kayıt düzeninin kurulması zorunludur" denildi. Buna göre borsada işlem gören Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor, bundan böyle promosyon amaçlı olarak bastıkları ya da taraftara dağıtılan biletlerle ilgili hasılat bilgilerini muhasebeleştirmek zorunda.

 

Kaynak kullandırmaya sınır

SPK ayrıca, futbol kulüplerinde yönetimi elinde bulunduran gerçek ya da tüzel kişilerin, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile kulüp ve kulüp ile doğrudan veya dolaylı ilişkisi bulunan üçüncü şahıslara kullandırılacak fonların toplam tutarı ile ilgili olarak da kısıtlama getirdi. Buna göre, yönetim ve denetim üyeleri ya da kulüple bir şekilde ilişkisi bulunan üçüncü şahıslara kullandırılacak olan kaynak bir önceki hesap dönemi kârından söz konusu ilişkili tarafların tamamına dağıtılmasına karar verilen kâr payının yüzde 50 fazlasını aşmayacak. Ayrıca, kullandırılan fonların, takip eden hesap dönemi içerisinde alınacak kâr dagıtım kararı ile kâr payına mahsup edilmesi zorunlu olacak.

Galatasaray Sportif AŞ'de yüzde 37 oranında payı bulunan QVT Fonu yaptığı yazılı açıklamada, SPK'nın getirdiği yeni düzenlemelerle etkinliğini kanıtladığını ve yatırımcıların güvenini kazandığını bildirdi. QVT Fund'un alt şirketi olan QVT Financial LLP CEO'su ve Ortağı Angelo Moskov, "SPK'nın yürürlüğe soktuğu düzenlemeler, sermaye piyasası kural ve ilkelerini uygulama açısından çok önemli bir adımdır. Biz, diğer uluslararası yatırımcılar gibi, SPK'nın spor şirketleri arasındaki şrketlerarası borç verme konusunda yatırımcıları korumasından dolayı memnunuz" değerlendirmesinde bulundu.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=94016&KTG_KOD=129