Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
El emeği ile yapılan ahşap oyuncakların müzede satışı PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2011

Başlık

El emeği ile yapılan ahşap oyuncakların müzede satışı hk.

Tarih

17/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-9-22-143

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-9-22-143

17/03/2011

Konu

:

El emeği ile yapılan ahşap oyuncakların müzede satışı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda,  evinizde ahşap ve doğal malzemelerden el emeği ile geleneksel ahşap oyuncaklar ve eski Türk Mimarisine ait ev maketleri yaparak ......... Yaşayan Müzede sattığınızı belirterek; söz konusu çalışmalarınızdan dolayı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 18'inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanıp yararlanmayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep etmektesiniz.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 18 inci maddesinde;"Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hâsılat Gelir Vergisinden müstesnadır." hükmü yer almıştır.

            İlgi dilekçeniz ekinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün .......... tarih ve ..... sayılı yazısında söz konusu küçük el sanatları çalışmalarınız Güzel Sanat Eseri kapsamında değerlendirilmekle beraber,  tarafınızca ahşap ve doğal malzemelerden yapılan el emeği ürünler Gelir Vergisi Kanunu'nun 18'inci maddesi kapsamına giren herhangi bir eser grubu içinde yer almadığından, bunlardan elde edilen hasılatın söz konusu maddede yer alan istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Yine aynı Kanunun ‘Ticari Kazancın Tarifi' başlıklı 37 inci maddesinde " Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." denilmiştir.

            Diğer taraftan aynı Kanun'un "Vergiden Muaf Esnaf" başlıklı 9 uncu maddesinde, " Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

            ...

            6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

             ...

            Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar." hükmü yer almıştır.

            Yine aynı maddenin son fıkrasında ise; "Bu muaflığın, 94 üncü madde uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur." hükmüne yer verilmiştir.

            Bu konu ile ilgili olarak 264 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde gerekli açıklamalar yapılmış olup, anılan Tebliğin; " Evlerde Üretilen Ürünlerin Satışının Yapılacağı Yerler " başlıklı bölümünde; " Söz konusu bentte yapılan başka bir düzenlemeyle de emeğe dayalı ürünlerin esnaf muaflığından yararlananlarca pazarlanmasında kolaylık sağlanmıştır. Muafiyet kapsamında bulunanlar, evlerde Kanunun öngördüğü makine ve aletler dışında başka makine ve alet kullanmadan kendi el emekleriyle imal ettikleri ürünleri;

            -Bir işyeri açmaksızın,

            -Dernekler, vakıflar, sendikalar ve meslek odalarınca düzenlenenler dahil olmak üzere düzenlenen kermes, festival ve panayırlarda (Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince düzenlenenler hariç),                                           

            -Kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde

            satabilecekler ve esnaf muaflığından yararlanmaya devam edebileceklerdir

            Öte yandan, evlerde üretilen ürünlerin; pazar takibi suretiyle satışını yapanlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince düzenlenen kermes, festival ve panayırlarda satışını yapanlar ile Kamu kurum ve kuruluşlarınca devamlılık arz edecek şekilde belirlenen yerlerde satışını yapanlar, esnaf muaflığından faydalanamayacaktır." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

            Konu ile ilgili olarak ......... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nden alınan .......... tarih ve .... sayılı yazı ve eki yoklama fişinden, ahşap ve doğal malzemeler kullanılarak, el emeği ile yaptığınız geleneksel ahşap oyuncaklar ve eski Türk Mimarisine ait ev maketlerini mülkiyeti ......... Belediyesine ait olmakla birlikte 10 yıllığına işletilmek üzere gelir vergisi mükellefine kiraya verilen ......... Yaşayan Müzesinde ayda bir veya iki defa tarafınızca satışının yapıldığı, söz konusu Müzeye giriş ücreti alındığı, ziyaretçi sayısının artışına katkınız olması nedeniyle tarafınızdan herhangi bir kira alınmadığı anlaşılmıştır.

            Buna göre,  ahşap ve doğal malzemeler kullanarak yaptığınız el emeği ürünlerin satışını işyeri mahiyetinde bulunan Yaşayan Müze içerisinde yapmanız nedeniyle esnaf muaflığından faydalanmanız mümkün bulunmamakta olup, bu faaliyetten elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendirileceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.