Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kapatma davasının ekonomiye faturası büyüyor (04.04.08) PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2008

 

AK Parti hakkında açılan kapatma davasının yol açtığı siyasi belirsizliğin ekonomi üzerindeki tahribatı giderek büyüyor. Son günlerde bono-tahvil ve hisse senedi piyasasından 6 milyar dolara yakın yabancı çıkışı olurken döviz kurları yüzde 10'a yakın arttı.

Dün akşam saatlerinde gelen iki kötü haber moralleri daha da bozdu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Türkiye'nin kredi notu-nu düşürdüğünü açıkladı. Uzmanlar, S&P'nin açıklamasındaki 'artan kısa vadeli siyasi belirsizlik' vurgusunun Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasını kabul etmesine işaret ettiğini kaydetti.

Mart ayı fiyat artışları ise enflasyon canavarının ayak seslerini hatırlattı. Buna göre, üretici fiyatları geçen ay yüzde 3,17 artarak uzun bir aradan sonra yıllıkta yüzde 10,5 ile yeniden çift haneye çıktı. Tüketici fiyatlarındaki artış da yüzde 0,96 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon TÜFE'de ise yüzde 9,15'e yükseldi. Ekonomistler, geçen ay artan döviz kurlarının fiyatlara yansıdığını belirtiyor. Sanayici ve üreticilerin kurdaki yükselişi fiyatlara yansıtması sebebiyle geçen ay imalat sanayii fiyatları yüzde 3,99 arttı. Üfe'deki büyük artışı endişe verici bulan HSBC stratejisti Fatih Keresteci, "Art arda olumsuz haberler mali piyasalarda sert satış baskısına yol açıyor." Bear and Stearns ekonomisti Tim Ash ise notun düşürülmesi ve enflasyon verilerini 'olumsuz' bulurken, şu yorumu yaptı: "Bütün bunlar Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapma imkanını azaltıyor. Eğer liranın değer kaybetme eğilimi sürerse, Merkez Bankası faizleri artırmak zorunda kalabilir."

Kredi notunun düşürülmesi ve enflasyon cephesinden gelen kötümser haberler, piyasaları vurdu. Seansın kapanmasından 5 dakika önce gelen açıklamadan sonra Borsa hızla geriledi. Güne yüzde 1 artışla başlayan İMKB, yüzde 2 düşüşle 40 bin 160 puandan kapandı. Dolar tekrar 1,30, Euro da 2 YTL'nin üzerine tırmandı. Faiz de yüzde 18,36'ya çıktı.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=673183