Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GVK nın ücretlerde istisna uygulaması ile ilgili 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendi gereğince, ücretlerin istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
07 Haziran 2011

Başlık

GVK nın ücretlerde istisna uygulaması ile ilgili 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendi gereğince, ücretlerin istisna olup olmadığı hk.

Tarih

07/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-23-2-361

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-23-2-361

07/06/2011

Konu

:

2010-GVK-23-2

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 15.02.2004 tarihinden itibaren ... firmasının ... şubesi Dil Kursları bölümünde uzman olarak görev yaptığınız, çalıştığınız kurumun merkezinin Almanya' da olduğu ve Türkiye' de dar mükellef olduğu belirtilerek, ücretinizin döviz olarak Almanya' dan Türkiye' deki enstitüye aktarıldığı, burada Türk lirasına çevrilip tarafınıza ödendiği, ayrıca 2004 yılından itibaren elde ettiğiniz geliri, ücret geliri olarak gelir vergisi beyannamesi ile beyan ettiğiniz belirtilerek, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ücretlerde istisna uygulaması ile ilgili 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendi gereğince, ücretlerinizin istisna olup olmadığı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin 14 numaralı bendinde; "Kanuni ve iş merkezi Türkiye' de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretlerin gelir vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, kanuni ve iş merkezi Türkiye' de bulunmayan dar mükellefiyete tabi kurumların bünyesinde çalışan hizmet erbabına ödenen ücretlere istisnanın uygulanabilmesi için;

1-Türkiye' de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı olduğu işverenin dar mükellef kurum olması, bu kurumun da Türkiye' de kazanç elde edecek şekilde faaliyette bulunmaması,

2-Dar mükellef kurumda çalışan kişinin hizmet erbabı ve yapılan ödemenin de ücret niteliğinde olması,

3-Dar mükellef kurumun Türkiye' deki personeline yapılacak ödemenin bu kurumun yurt dışı kazançlarından karşılanması,

4-Ücretin döviz olarak ödenmesi,

5-Ödenen ücretin dar mükellef kurumun Türkiye'deki hesaplarına gider olarak kaydedilmemesi,

şartlarının bir arada mevcut olması gerekmektedir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre ... firmasının Türkiye'de kazanç elde etmesi ve yapılan ödemenin bu faaliyete ilişkin olması dolayısıyla söz konusu ücretlerin Gelir Vergisi Kanununun 23/14 üncü maddesi kapsamında gelir vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.