Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aile hekimine kiraya verilen işyerinin kira ödemelerinde stopaj uygulaması PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2011

Başlık

Aile hekimine kiraya verilen işyerinin kira ödemelerinde stopaj uygulaması hk.

Tarih

08/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-94-64-387

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-94-64-387

08/06/2011

Konu

:

Aile hekimine kiraya verilen işyerinin kira ödemelerinde stopaj uygulaması

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, yarı hissesine sahip olduğunuz işyerini 01.08.2010 tarihinden itibaren "Aile Sağlık Merkezi" olarak kullanılmak üzere "Aile Hekimine" kiraya verdiğinizi belirterek söz konusu işyeri için ödenen kira bedelleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hakkında görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında; kimlerin vergi tevkifatı yapmakla yükümlü oldukları sayılmış olup, aynı fıkranın 5/a bendinde de, "70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden %20" oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, aynı maddenin son fıkrasında, "Maliye Bakanlığı, vergiye tâbi işlemlere taraf veya aracı olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak  açıklamaların yer aldığı 01.09.2010 yürürlük tarihli ve 275 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "2. Yasal Düzenleme ve Tevkifat Uygulaması" başlıklı bölümünde;

"...

Bu hüküm ve düzenlemelere göre, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin son fıkrasının Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye istinaden, aynı maddenin birinci fıkrasında tevkifat yapacaklar arasında sayılmayan aile hekimlerinin, aile hekimliği hizmetlerinin verilmesiyle ilgili olarak temizlik, sekreterlik, şoförlük gibi hizmetler için yanlarında çalıştıracakları hizmet erbabına yapılacak ücret ödemeleri, serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemeler ile işyerine ilişkin kira ödemeleri ve esnaf muaflığından yararlananlardan mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden maddede belirtilen oranlarda tevkifat yapmaları uygun bulunmuştur. Birden çok aile hekiminin görev yaptığı aile sağlığı merkezlerinde ise bu yükümlülük yönetici olarak belirlenen aile hekimi tarafından yerine getirilecektir...." açıklamalarına yer verilmiştir.

Anılan Kanunun "Toplama Yapılmayan Haller" başlıklı 86 ncı maddesinde; "Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dâhil edilmez.

1. Tam mükellefiyette;

...

c) Vergiye tabi gelir toplamının [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] 103'üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2010 yılı gelirleri için 22.000-TL) aşmaması koşuluyla, Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayrimenkul sermaye iratları",

d) Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı (273 seri No'lu GVK G.T. ile değişen tutar) (1.1.2010 tarihinden geçerli olmak üzere) 1.090-TL'yi aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları."

hükümlerine yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 01.09.2010 tarihinden itibaren aile hekiminin tarafınıza yaptığı  işyeri  kira ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre tevkifat yapması gerekmektedir.

Diğer yandan, 2010 yılında söz konusu kiralamadan dolayı tarafınızca, hisseniz oranında tevkifata tabi tutulmuş ve tevkifata tabi tutulmamış kira geliri elde edilecek olması nedeniyle, gelirin toplanması ve beyanı esasında; elde etmiş olacağınız kira gelirinizin tevkifata tabi tutulmayacak döneme (01.08.2010-31.08.2010) isabet eden kısmı için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin birinci bendinin (d) alt bendinde yer alan tutarın; tevkifata tabi tutulacak döneme (01.09.2010 dâhil ve sonrası) isabet eden kısmı için ise, anılan maddenin (c) alt bendinde yer alan tutarın dikkate alınması gerekmektedir.   

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.