Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İbadethaneye yapılan kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2011

Başlık

İbadethaneye yapılan kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk.

Tarih

08/06/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2009-GVK-94-78-366

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.16.01-2009-GVK-94-78-366

08/06/2011

Konu

:

İbadethaneye yapılan kira ödemeleri üzerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçelerinizde, ....no.lu dükkanı .... Kilisesi adına ibadethane olarak kullanmak üzere kiraladığınız belirtilerek, söz konusu ibadethaneye yapacağınız kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmiştir.

Dernek ve vakıfların tüzel kişilikleri itibarıyla kurumlar vergisi mükellefiyetleri bulunmamakla beraber 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin beşinci fıkrasında, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin kurumlar vergisi mükellefi olduğu hükme bağlanmış olup aynı fıkrada bu Kanunun uygulanmasında sendikaların dernek; cemaatlerin ise vakıf sayılacağı ifade edilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." hükmüne yer verilmiş olup, aynı fıkranın 5/a bendinde ise 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Yine aynı Kanunun 98 inci maddesinde ise "94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Yıl sonlarında tahakkuk ettirilen mevduat faizlerinden kesilecek vergilerin bildirilmesi için bu süre bir ay uzatılır." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, kiliseniz tarafından ibadethane olarak kullanılmak amacıyla .... isimli gerçek kişiden kiralanan işyeri dolayısıyla yapılacak kira ödemelerinden %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılarak ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.