Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı Malların Serbest Bölgelere Satışında Serbest Bölge İşlem Formu Gümrük Beyannamesi Yerine Geçe PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2008

 

Bazı Malların Serbest Bölgelere Satışında “Serbest Bölge İşlem Formu” Gümrük Beyannamesi Yerine Geçerli Belge Kabul Edildi

Serbest Bölge İşlem Formunu, KDV ihracat istisnası uygulamasında tevsik edici belge olarak kabul eden Gelir İdaresi Başkanlığı genel yazısı yayımlandı.

Serbest bölgelerdeki alıcılara yapılan teslimler, yasal koşulların yerine getirilmesi halinde Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11 ve 12. maddeleri uyarınca ihracat istisnası kapsamında KDV'den istisnadır.

Maliye Bakanlığının, yetkisi çerçevesinde yaptığı düzenlemelerle, ihracat istisnası kapsamındaki teslimlerin tevsikinde asli belge olarak öteden beri "gümrük beyannamesi" aranmaktadır. Bakanlık, işlemin niteliği ve durumun gerekliliğini gözeterek, gümrük beyannamesi yerine geçecek başka belgeleri de Gümrük Müsteşarlığının olumlu görüşleri alınmak kaydıyla ihracat istisnası bakımından tevsik edici belge olarak kabul etmektedir.

Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü uygulaması çerçevesinde, serbest bölgelerde tüketilmek ve kullanılmak amacıyla bu bölgelerdeki alıcılara gönderilen mallarla ilgili olarak gümrük beyannamesi düzenlenmemeye başlanması, ihracat istisnası kapsamındaki söz konusu teslimlerin tevsikini ve ihracat istisnası uygulamasını olanaksız hale getirmiştir.

Gümrük Müsteşarlığı, serbest bölgelere eşya tesliminde serbest bölge işlem formunun kullanılmasının mümkün olduğunu Maliye Bakanlığına bildirmiş, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı da söz konusu formu ihracat istisnası uygulamasında geçerli belge olarak kabul etmiştir.

Bu çerçevede Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 31.03.2008 tarih ve 32101 sayılı Genel Yazıyla, Serbest Bölgeler Kanunu hükümleri çerçevesinde kullanılan, serbest bölgeye giren ve çıkan eşyanın cins, nevi, miktar, kıymet gibi gümrük beyannamesinde yer alan bilgileri içeren Serbest Bölge İşlem Formunun, serbest dolaşımda bulunan eşyanın serbest bölgelerdeki alıcılara tesliminde ihracat istisnasından yararlanılabilmesi için tevsik edici belge olarak kullanılması uygun bulunmuştur.

Buna göre, serbest bölgelere ihracat ve gümrük mevzuatlarına uygun olarak doğrudan bir üretimin girdisi olmaksızın serbest bölgelerde tüketilmek veya kullanılmak üzere yapılan yiyecek, içecek, temizlik maddeleri gibi eşyaların teslimi, serbest bölgedeki alıcılara yapıldığının ve serbest bölgeye vasıl olduğunun gümrük beyannamesi yerine serbest bölge işlem formu ile tevsik edilmesi halinde de ihracat istisnası uygulanabilecektir. PwC