Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - Emekli olmak mı, yoksa beklemek mi daha avantajlı?(05.04.08) PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2008

 

Birçok okurumuz gibi Hakkı Acar da sosyal güvenlik reformundan önce emekli olup olmama noktasında kararsız kalmış. Okurumuz diyor ki; ‘Şu an itibari ile SSK’dan emeklilik hakkını kazanmış bulunuyorum. Yasa tasarısı kabul edildikten sonra mı emekli olmam, yoksa yasalaşmadan önce mi emekli olmam bağlanacak olan emeklilik maaşımda lehime olur?’

Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlük tarihinden önce, emekliliği hak edenler yasadan olumsuz şekilde etkilenmeyecekler. Henüz emekliliği düşünmeyenlerin yasadan olumsuz etkilenmemek için emekli olmalarına gerek yok.

Emekliliğini hak etmiş durumda olup sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle kayba uğrayıp uğramayacağınışünenlere hiç beklemeden hemen emeklilik talebinde bulunmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü daha fazla emekli aylığı alabilmek için beklenen sürede emeklilik aylığınızı bağlatmadığınız için kaybettiğiniz tutar daha fazladır.

Yine, yüksek emekli aylığı için SSK primlerinizin gerçek ücretleriniz üzerinden ve yüksek tutardan ödenmesini sağlayın. Çalıştığınız sürelerde ne çalışma gününüzde, ne de ücretlerinizde kayıt dışılığa izin vermeyin.

***

Bebekler de sigortalı olabilir mi?

Sevgili dostum Ali Tezel, köşesinde ‘3-5 yaşında demeyin çocuğunuzu SSK’lı yapın’ diye yazdıktan sonra okurlarımızdan yüzlerce soru geldi. Hepsi de küçük çocuklarını sigortalı yapıp yapamayacaklarını soruyordu.

Öncelikle İş Kanunu’na göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasaklandığını belirtmeliyim. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir. Fiilen çalışan ve 18 yaşından küçük çocukların sigortalı olmasında bir sakınca yok. Okurumuzun 18 yaşından küçük çocuğunun fiilen bir işyerinde çalışması halinde sigortalı olması mümkündür.

Ayrıca sevgili Ali TEZEL’in yazısında belirttiği gibi, ‘Bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları, müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşıları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar, düşünür ve yazarlar sosyal sigortalar kanunu hükümlerine tabidir...’ Bu nedenle reklamlarda veya filmlerde oynayan çocuklar 1-2 yaşında bile olsa SSK’lı olur.

Ancak tekrar hatırlatmakta yarar var, bir işyerinde çalışmadığı halde sosyal güvenlik reformundan önce sigortalı olması için SSK bildirimi yapılanların bu durumunun tespit edilmesi halinde sigortalılığı iptal edilir. Yani, bebekler sigortalı olur ama sadece gerçekten bir reklam ya da TV-sinema filminde oynarsa.

***

‘Kıdem tazminatında’ çalışanlar ne istiyor?

Geçtiğimiz haftaların en çok tartışılan konularından birisi de kıdem tazminatı fonu kurulmasıydı.

www.resulkurt.com web sayfamda kıdem tazminatına ilişkin çalışanların düşüncelerini tespit için bir anket yapıyorum.

Okurlarımıza ‘Sizce kıdem tazminatında hangisi uygulanmalı?’ diye sordum ve yanıt verenlerin yüzde 59’u ‘Mevcut sistem devam etmeli’; yüzde 19’u ‘Kıdem Tazminatı Fonu kurulmalı’, yüzde 15’i ‘Kıdem tazminatı yerine bireysel fon hesabı kurulmalı’ ve yüzde 7’si de *Kıdem tazminatı kaldırılarak işsizlik sigortası yardımları artırılmalı’ diye yanıt vermiş.

Yani, çalışanların neredeyse yarıdan fazlası mevcut uygulamanın devam etmesinden yana.

 

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=151024