Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dövizdeki artış, enflasyonu tırmandıracak (05.04.08) PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2008

 

Uluslararası dalgalanma ve içerideki siyasi tansiyon yüzünden artan dolar, enflasyondaki artışta etkili oluyor. YTL'nin yakın dönemde değer kaybetmesinin enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Merkez Bankası, kısa vadede döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkilerinin temel enflasyon göstergelerini 'olumsuz' etkilemeye devam edeceği tahmininde bulundu.

Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda, mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren banka, "İşlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen kısmi düzeltmeye rağmen işlenmiş gıda fiyatlarının yüksek oranda artmaya devam etmesi gıda grubundaki enflasyonun düşüşünü engellemiştir. Bunun yanında, Yeni Türk Lirası'nın yakın dönemde değer kaybetmesinin de enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Kiradaki olumlu seyrin sürmesine karşın yemek ve ulaştırma hizmetleri fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle hizmet grubu enflasyonu da artış göstermiştir." tespitinde bulundu. Mart ayında TÜFE yüzde 0,96 artarken, yıllık enflasyon da yüzde 9,15'e yükselmişti. Mart ayındaki söz konusu artışta, işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artış ile giyim fiyatlarındaki yükselişin belirleyici olduğu belirtilen raporda, enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan özel kapsamlı TÜFE göstergesinin yıllık artış oranı yüzde 7,36'ya yükseldiği belirtilerek, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak hesaplanan göstergenin yıllık artışında da döviz kuru gelişmelerinin doğrudan etkilerine bağlı olarak sınırlı bir yükseliş gözlendiğini kaydetti. Sonuç olarak, artan gıda ve enerji fiyatları ile süregelen küresel belirsizliklerin enflasyondaki düşüşü geciktirdiğini vurgulayan Merkez Bankası, buna karşın iyimserliğini korudu: "Kısa vadede döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkilerinin temel enflasyon göstergelerini olumsuz etkilemeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, iç talepteki yavaşlamanın devam etmesi orta vadede enflasyonun tekrar düşüş eğilimine gireceğine işaret etmektedir." Hizmet grubu yıllık enflasyonunun marttaki yükselişinde enerji ve gıda fiyatlarındaki birikimli artışların yansımalarının etkili olduğunu belirten para otoritesi, kira enflasyonundaki istikrarlı gerilemenin sürdüğünü ancak eğitim ve eğlence kültür hizmetlerindeki yıllık fiyat artış oranlarının arttığını kaydetti. Enerji grubu fiyatlarının martta akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 0,98 arttığını kaydederken, enerji fiyatlarına ilişkin risklerin önemini koruduğunu kaydetti.

Mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının yüzde 0,85 azaldığını ve bunda ilk iki ayda oldukça yüksek oranda artan sebze fiyatlarının kısmi bir düzeltme yapmasının (yüzde -6.41) etkili olduğunu aktaran Merkez Bankası, şunları ifade etti: "Bununla birlikte, meyve fiyatlarında gözlenen yüzde 7.10 düzeyindeki yüksek oranlı artış, sebze fiyatlarındaki düzeltmenin olumlu etkisini sınırlamıştır. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın geçtiğimiz yılın aynı dönemine paralel bir seyir izlediği görülmektedir."

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=673641