Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sürekli zarar beyan edenlere sıkı takip (06.04.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2008

 

Maliye Bakanlığı, zarar beyan etmeyi alışkanlık haline getiren mükellefleri mercek altına aldı. Bu amaçla beş yıl art arda sıfır gelir (zarar) ve asgari ücretin altında gelir beyan eden mükelleflere birer mektup gönderildi.

Verginin öneminin anlatıldığı mektupta, beyanların gözden geçirilmesi istendi. Uyarılara rağmen beyanlarında değişiklik yapmayan mükelleflere, "Zarar beyan ettiğiniz yıllarda geçiminizi nasıl temin ettiniz?" diye sorulacak. Kayıtların elektronik ortamda tutulmasıyla mükellefleri daha yakın takibe alan bakanlık, son beş yılda zarar açıklayanların listesini çıkardı. Bu kişi ve kurumlar, 2007 beyanlarında da zarar göstermesi durumunda denetime tâbi tutulacak. "Neden sürekli zarar beyan ediyorsunuz?" ve "Bu şekilde nasıl ayakta durabiliyorsunuz?" sorularına cevap aranarak, söz konusu yıllara ait ayrıntılı ve belgelere dayalı izah isteyecek. Vergi daireleri aracılığıyla başlayan sıcak takipte, İzmir'de sürekli zarar ettiğini belirten 27 bin 855 mükellef tespit edildi. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Grup Müdürlüğü, bu mükelleflere gönderdiği mektupta, beyanlarının gerçeğe uygun verilmesini istedi. Mektupta, "Kayıtlarımıza göre beş yıllık dönemde Gelir/Kurumlar Vergisi yönünden kazanç beyan etmemiş (zarar beyan etmiş) olduğunuz görülmektedir. İşlerinizin iyi gitmemiş olması ve sair sebeplerle gerçekten gelir elde etmemiş olmanız mümkün olmakla birlikte, beş yıl süreyle zarar beyan edilmesi ekonomik açıdan dikkat çeken bir husustur. Bu çerçevede 2007 yılına ilişkin beyan edeceğiniz geliri özel olarak takip edeceğimizi ve durumunda değişiklik görülmeyen mükelleflerimizi denetleyeceğimizi bildiririz." denildi. Denetim Grup Müdürü Yılmaz Çakan, çağrılarına olumlu cevap alamadıkları takdirde sektörlere göre yaygın ve yoğun denetim, fiili envanter, hasılat tespiti ve vergi incelemesi gibi değişik incelemelerde bulunacaklarını anlattı. İşleri gerçekten bozuk olduğu için bu beyanları vermek zorunda kalanları ayrı tutacaklarını vurgulayan Çakan, uyarılara rağmen zarar gösteren veya asgari ücretin altında gelir beyan eden mükellefleri vergi dairelerine çağıracaklarını dile getirdi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=673994