T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı :.4.35.16.01-176200-429 26/08/2011
Konu : Verilen Servis ücretinin gider olup olmayacağı
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, işletmekte olduğunuz anaokuluna öğrencilerin geliş ve gidişlerini sağlamak üzere işletmenize kayıtlı olan araç ile yapacağınız servis taşımacılığı hizmeti için ek olarak herhangi bir ücret almayacağınızı belirterek, okul ücretinin içine dahil olan servis ücretinin, elde etmiş olduğunuz kazancın herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın Gelir Vergisi Kanununun 20 nci maddesi kapsamında istisna olup olamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
5228 Sayılı Kanunun 27 nci maddesi ile yeniden düzenlenen Gelir Vergisi Kanununun 20 nci maddesinde, okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançların, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesna olduğu ve istisnanın okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlayacağı hükmüne yer verilmiştir.
Konu ile ilgili olarak 25.11.2004 tarih ve 25651 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 254 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin "Kapsam" başlıklı 2 nci bölümünde;
" ......... İstisna, okulların eğitim-öğretim, merkezlerin ise rehabilitasyon
faaliyetlerinden elde edilen kazançlara uygulanacaktır. Dolayısıyla, eğitim tesisleri ile rehabilitasyon merkezlerinde yer alan kantin, büfe, kafeterya, kitap satış yeri gibi tesislerin gerek bizzat işletilmesinden gerekse kiraya verilmesinden elde edilen kazançlara istisna uygulanması söz konusu değildir. Ancak, yemek ve konaklama hizmetlerinin de okul bünyesinde verildiği ve yemek ve yatma bedelinin okul ücretine dahil olduğu durumlarda, herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın elde edilen kazanca istisna uygulanacaktır.
Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan; öğrencileri istedikleri derslere yetiştirmek, bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren dershaneler ile kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları (üniversiteye veya Anadolu liselerine hazırlık, bilgisayar, sürücü, dans, bale, mankenlik ve spor kursları gibi) ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar hakkında istisna uygulanmayacaktır.
.......... " açıklamalarına yer verilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, işletmekte olduğunuz anaokuluna öğrencilerin geliş ve gidişlerini sağlamak üzere, işletmenize kayıtlı olan araç ile yapacağınız servis taşımacılığı hizmetine ilişkin ücrete isabet eden kısım için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 20 nci maddesinde yer alan "Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası" hükümlerinden yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|