Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konaklama vergisi Türkiye'nin de kabusu olacak (07.04.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2008

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı’nın yasalaşması durumunda tüm turizm sektörünün bundan olumsuz etkileneceğini belirterek, “Hükümet, turizm sektörünü, KDV oranlarında indirim yaparak sevindirirken, daha alınan kararın mürekkebi kurumadan tasarıdaki konaklama vergisiyle bu sevincin kabusa dönmesini mi istiyor?” dedi.

Hükümetin, belediyelere gelir sağlamak adına “İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı”nı yeniden TBMM gündemine getireceğine ilişkin duyum alınması üzerine TÜROFED ile TYD tarafından yapılan ortak açıklamada, tasarının yasalaşmasının turizm sektörüne darbe anlamı taşıyacağına dikkat çekildi.

Açıklamada, taslağın, otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerden günlük yeme, içme ve yatak ücretleri dahil olmak üzere konaklama bedelinin yüzde 3’ü oranında konaklama vergisi alınmasını öngördüğü hatırlatıldı. Taslağın yasalaşması halinde sadece konaklama tesisi işletmecilerinin değil, tüm turizm sektörünün bundan zincirleme olarak olumsuz etkileneceği kaydedilen açıklamada, turizm sektörünün, hem istihdam, hem de net döviz geliri açısından Türkiye’nin itici gücü olduğu belirtildi. Açıklamada, sektörün, dış ticaret açığının kapatılabilmesindeki rolünün önemine işaret edilerek, “Ancak bugün sektörümüzün önündeki engellerin kaldırılacağını beklerken yeni engellerle karşı karşıya bırakılıyoruz” denildi.

“SEKTÖRE VURULAN HER DARBE, TÜRKİYE EKONOMİSİNE VURULUR”

Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ifade edilen, 2023 yılına yönelik, 50 milyon yabancı turist, 50 milyar dolar turizm geliri gibi hedefler anımsatılarak, sektörün çözüm gerektiren sorunları dururken, yeni yükler altında bırakıldığı savunuldu. Sektörün, yeni yatırımlara yönelik güvencelere kavuşturularak, ilave teşviklerle desteklenmesinin beklendiği söylenen açıklamada, “Hükümet, turizm sektörünü, KDV oranlarında indirim yaparak sevindirirken, daha alınan kararın mürekkebi kurumadan tasarıdaki konaklama vergisiyle bu sevincin kabusa dönmesini mi istiyor? Ancak çok iyi bilinmelidir ki bu kabus sadece sektörümüzün değil, ülkemizin kabusu olacaktır. Türkiye ekonomisinin reel anlamda en üretken konumundaki sektörüne vurulacak her darbe, ülke ekonomisine vurulmuş demektir” denildi.

Türkiye’nin, dünya turizm pastasında, binde birler seviyesindeki payının, turizmciler tarafından, 20 yılda yüzde 3’ün üzerine taşındığına işaret edilen açıklamada, sahip olunan bu gücün ulusal çıkarlar paralelinde geliştirilmesine yönelik doğru kararlar alınması gerektiği vurgulandı.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8640247