T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[65-11/2]-700
|
08/09/2011
|
Konu
|
:
|
İnternet üzerinden yurtdışına verilen proje hizmetinin vergilendirilmesi
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, yaklaşık 1 yıldır internet üzerindeki iş havuzlarından aldığınız işler için arge projeleri yaptığınızı, yaptığınız bu projelerin parasının iş havuzları üzerinden ... adlı internet bankası aracılığıyla yurt içindeki banka hesabınıza yatırıldığını, projenin vergisinin iş havuzlarının bulunduğu ülke tarafından alındığını belirterek, elde ettiğiniz bu gelir nedeniyle Türkiye'de tekrar vergi ödemeniz gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır...",
Aynı Kanunun 66 ncı maddesinde ise "Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez..." hükümleri yer almıştır.
Diğer taraftan, 221 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Serbest Meslek Erbabı" başlıklı 1.2. bölümünde, Gelir Vergisi Kanununun 66 ncı maddesinde serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenlerin serbest meslek erbabı olarak tanımlandığı ve buna göre, bir kimsenin serbest meslek erbabı olabilmesi için hem serbest meslek faaliyetinde bulunması hem de bu faaliyeti mutad meslek halinde yapması gerektiği açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, internet üzerinden yurt dışına proje hazırlama faaliyetinin bir işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza yapılması nedeniyle serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi ayrıca, söz konusu faaliyeti mutad meslek halinde ifa ettiğiniz anlaşıldığından, serbest meslek kazancı yönünden mükellefiyetinizin tesis edilmesi ve buradan elde ettiğiniz kazanç için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun "Yabancı Memleketlerde Ödenen Vergilerin Mahsubu" başlıklı 123 üncü maddesinde; "Tam mükellefiyete tabi mükelleflerin yabancı memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratlardan mahallinde ödedikleri benzeri vergiler, Türkiye'de tarh edilen Gelir Vergisi'nin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından indirilir.
Birinci fıkra hükmünce indirilecek miktar Gelir Vergisinin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından fazla olduğu takdirde, aradaki fark nazara alınmaz.
Gelir Vergisinin yabancı memlekette elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmı, bunların gelire olan nispeti üzerinden hesaplanır.
Birinci fıkrada yazılı vergi indiriminin yapılması için:
1. Yabancı memlekette ödenen vergilerin gelir üzerinden alınan şahsi bir vergi olması;
2. Yabancı memlekette vergi ödendiğinin yetkili makamlardan alınan ve mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan memleketin aynı mahiyetteki temsilcileri tarafından tasdik olunan vesikalarla tevsik edilmesi;
Şarttır..." hükmü yer almıştır.
Bu itibarla, yurt dışına verdiğiniz proje hizmeti nedeniyle elde ettiğiniz gelirin, gelirin elde edildiği ülkede vergilendirilmesi durumunda, Gelir Vergisi Kanununun 123 üncü maddesinde belirtilen esaslar doğrultusunda yurtdışında ödenen bu vergilerin mahsubu mümkündür.
Ayrıca, gelirin elde edildiği ülke ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bulunması halinde ise söz konusu anlaşma hükümlerinin dikkate alınacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|