T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-1562
|
09/09/2011
|
Konu
|
:
|
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde çalışan Ar-Ge personeline yapılan ücret ödemelerinde gelir ve damga vergisi istisnası
|
|
|
|
|
|
|
İlgi'de kayıtlı yazınızda; Şirketinizin yürüttüğü " ... " kapsamındaki araç kontrol yazılımı, yardımcı güç ünitesi, motor kontrol ünitesi ve sinyalizasyon çalışmalarının 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda belirtilen avantajlardan yararlanılması amacıyla 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile kurulan ... Bölgesinde yapılması için ... yerleşkesi, Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi Binasında yer kiralandığı, ... Planlama AŞ ile 01/08/2009 tarihinde sözleşme yapıldığı, ... Bölgesinde 14/12/2009 tarihinden itibaren "Raylı Araçların ve Bu Araçlara Ait Bazı Ekipmanların Mühendislik, Analiz, Hesap Tasarım, Geliştirme ve İmalatının Yapılmaları Konularında Araştırma Geliştirme" faaliyetlerinin yürütülmesi hususunda faaliyete başlama yazısının alındığı belirtilerek, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde brüt ücret esasına göre çalıştırılan personelin ücretlerine ilişkin gelir vergilerinin ve damga vergisinin, bölgede çalıştırılan personele mi verileceği yoksa şirketin uhdesinde mi bırakılacağı hususunda Başkanlığımız görüşlerinin talep edildiği anlaşılmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca, söz konusu fıkrada sayılanlar tarafından istihkak sahiplerine nakden veya hesaben yapılan ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsup edilmek üzere vergi tevkifatı yapılması gerekmektedir.
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun 6170 sayılı Kanunla değişik geçici 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında; " Bölgede çalışan; AR-GE ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Muafiyet kapsamındaki destek personeli sayısı AR-GE personeli sayısının yüzde onunu aşamaz. Yönetici şirket, ücreti gelir vergisi istisnasından yararlanan kişilerin Bölgede fiilen çalışıp çalışmadığını denetler. Ancak, Bölgelerde yer alan girişimcilerin yürüttükleri AR-GE projesi kapsamında çalışan AR-GE personelinin, Bölgede yürüttüğü görevle ilgili olarak yönetici şirketin onayı ile Bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretlerinin bir kısmı gelir vergisi kapsamı dışında tutulur. Kapsam dışında tutulacak ücret miktarı, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. Yönetici şirketin onayı ile Bölge dışında geçirilen sürenin Bölgede yürütülen görevle ilgili olmadığının tespit edilmesi halinde, ziyaa uğratılan vergi ve buna ilişkin cezalardan ilgili işletme sorumludur." hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümlere göre, ... Bölgesinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bölge içinde geçirdiği süreye ait ücreti ile Ar-Ge personelinin yönetici şirketin onayı ile yürüttüğü görevle ilgili olarak bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait olup, hazırlanacak yönetmelik uyarınca belirlenecek ücret kısmı gelir vergisinden istisna olduğundan, istisna hükmü uyarınca tevkif edilmeyen tutarlar ilgili personelin elde ettiği ücretin bir unsuru olacaktır.
Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında,maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtların binde 6 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 6,6 olarak belirlenmiştir.
4196 sayılı Kanunun, geçici 2 nci maddesinin 02/03/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6170 sayılı Kanunla değişik ikinci fıkrasında ise, "Bölgede çalışan; AR-GE ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır. Muafiyet kapsamındaki destek personeli sayısı AR-GE personeli sayısının yüzde onunu aşamaz." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinin 6170 sayılı Kanunla değişmeden önceki ikinci fıkrası uyarınca, 02/03/2011 tarihinden önce teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan araştırmacı, yazılımcı, AR-GE personelinin, münhasıran bölgedeki bu görevleri nedeniyle elde ettikleri ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar 31/12/2013 tarihine kadar damga vergisinden istisnadır.
Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu fıkra hükmünün 6170 sayılı Kanunla değişik hali uyarınca Kanunun yürürlük tarihi olan 02/03/2011 tarihinden sonra teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan AR-GE personeli ile AR-GE personelinin %10'unu aşmayan destek personeline, münhasıran bölgedeki bu görevleri nedeniyle ödenecek ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar 31/12/2023 tarihine kadar damga vergisinden istisna olup söz konusu ücretlerden damga vergisi kesintisi yapılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|