Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Birden fazla tekne üretiminin farklı yıllarda tamamlanarak yurt dışına ihraç edilmesi halinde, gelir vergisi stopaj istisnası uygulamasındaki tecil-terkin işlemi PDF Yazdır e-Posta
12 Eylül 2011

 

Başlık

Birden fazla tekne üretiminin farklı yıllarda tamamlanarak yurt dışına ihraç edilmesi halinde, gelir vergisi stopaj istisnası uygulamasındaki tecil-terkin işlemi hk.

Tarih

12/09/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.2011.ÖZ.7.-299

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

GELİR VE KURUMLAR VERGİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.01-KVK.2011.ÖZ.7.-299

12/09/2011

Konu

:

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Tebliği ile ilgili uygulamalar hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Serbest Bölgede "yat imalatı" faaliyetinden ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellef olup, serbest bölgede aynı yılda başlayan 4 adet tekne imalatından 1 adedinin başladığı yıl, 2 adedinin bir sonraki yıl, 1 adedinin de üçüncü yıl imal edilip imal edildikleri yılda ihraç edildiğinde dört teknede çalışan işçilerin bordrolarının ve muhtasar beyannamelerinin tek verildiği nazara alındığında tecil terkin uygulamasında nasıl bir yol izleneceği konusunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek başkanlığımız görüşü sorulmuştur.

Bilindiği üzere, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3. maddesinin ikinci fıkrası, 12/11/2008 tarihli ve 5810 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 7. maddesiyle 1/1/12009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmiş, uygulamaya ilişkin usul ve esaslar ayrıntılı olarak 12/03/2009 tarihli ve 27167 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 1 Seri No.lu Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Söz konusu Tebliğin "3.1. Üretilen Ürünlerin FOB Bedeli" başlıklı bölümünde;

" 3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi uyarınca, 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükellefler tarafından bölgelerde üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin en az  % 85'inin yurt dışına ihraç edilmesi kaydıyla, istihdam edilen personele ödenen ücretler gelir vergisinden istisna edilmiştir.

.....

İstisna uygulaması bakımından üretilen ürünlerin toplam FOB bedelinin tespiti gereklidir.

Üretilen ürünlerin  birim FOB bedeli, üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının satılan ürün miktarına bölünmesiyle elde edilen tutardır.

Toplam FOB bedeli, Üretilen ürünlerin birim FOB bedeli ile toplam üretilen ürün miktarının çarpılmasıyla elde edilen tutardır.

Üretilen ürünlerin aynı yıl içinde satılmaması durumunda, ortalama FOB bedeli bulunacak ve buna göre toplam FOB bedeli tespit edilecektir

Ortalama FOB bedeli, birden fazla yıla ait birim FOB bedellerinin ortalamasıdır."

açıklamasına yer verilmiştir.

Öte yandan, " 3.2.2 Serbest Bölgede üretilen Ürünlerin Bir Kısmının veya Tamamının Sonraki Yıllarda Satılması " başlıklı bölümünde;

"....üretimin yapıldığı ve istisnanın uygulandığı yılda stokta kalan ürünlerin, sonraki yıllarda toplam FOB bedeli bazında takip ve tespiti gereklidir. Bunun için serbest bölgede üretim yapan mükellefler, üretim yaptıkları yılda stoklarında kalan ürünleri sonraki yıllarda satmaları durumunda, üretimin yapıldığı yıla ilişkin FOB bedeli ile satışların yapıldığı yıllardaki FOB bedeli dikkate alınarak üretilen ürünlerin toplam FOB bedelini tespit edeceklerdir. İhraç edilen ürünlerin toplam FOB bedelinin üretilen ürünlerin toplam FOB bedeline oranı, %85 ve üzerinde gerçekleşmesi halinde istisnadan yararlanılacak, aksi durumda istisnadan yararlanılamayacaktır. Takip eden yıllarda da ihracat tutarları, yurt içi ve bölge içi satışları ile stok miktarları esas alınarak kanuni şartın gerçekleşme durumu benzer şekilde kontrol edeceklerdir.

Üretilen ve istisna uygulanan ürünlerin sonraki yıllarda da üretiminin yapılması ve yıllık olarak stok takibinde, ilk giren ilk çıkar yöntemi uygulanacaktır."

açıklamasına,

"3.4 Muhtasar Beyannamenin Verilmesi ve Tecil-Terkin Uygulaması" başlıklı bölümünde ise;

" İstisna kapsamında değerlendirilen ücretler üzerinden hesaplanan gelir vergisi, muhtasar beyannameyle genel hükümlere uygun olarak beyan edilecektir.

3218 sayılı Kanun kapsamında istisna edilecek tutar, Ek:1'de yer alan "Gelir Vergisi Tevkifat Tutarlarına İlişkin Bildirim"in "İstisna edilecek tutara ilişkin bilgiler" Tablosunun (g) sütununda gösterilecektir. Bu sütunda yer alan tutar, Muhtasar Beyannamenin "TABLO-2 Tahakkuka Esas İcmal Cetveli" bölümünün "3/b- Tecil Edilecek Tutar" satırına aktarılacak ve vergi dairesince bu tutarlar tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil edilecektir."

İstisna uygulamasından yararlanan mükelleflerin yurt dışı ihracat tutarının toplam satış tutarına oranı, %85 veya üzerinde gerçekleştiğinin YMM faaliyet raporu ile tespit edilmesi halinde, vergi dairesince tecil edilen vergi terkin edilecektir.

denilmektedir.

Aynı tebliğin  "4.İstisna Uygulamasında Özellik Gösteren Hususlar" başlıklı bölümünde de;

"....

- Birden fazla takvim yılında tamamlanan imalat işlerinde imalatın tamamlanıp satışın yapıldığı yılda ürün toplam FOB bedelinin % 85'ini yurt dışına ihraç eden mükelleflerin, imalat süresi içinde istihdam ettikleri personel ücretlerine istisna uygulanacaktır.

...."

açıklamasına yer verilmiştir.

Serbest bölgede üretilen ürünlerin sonraki yıllarda da üretimin yapılması ve yıllık olarak stok takibinde, ilk giren ilk çıkar yöntemi uygulanacak olup, serbest bölgede üretilen ve üretimin yapıldığı yıldan sonraki yıl veya yıllarda bu ürünlerin toplam FOB bedelinin % 85' inin yurt dışına ihraç edilmemesi durumunda, üretimin yapıldığı yılda tahakkuk ettirilerek tecil edilen gelir vergisi  tevkifatı gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecektir. Ancak, daha sonra asgari % 85 ihracat şartının gerçekleştiği yılda gerekli koşulların yerine getirilmesi halinde, ilgili vergi dairesi tarafından söz konusu işçi ücretlerine ilişkin tahsil edilen gecikme zammı dahil gelir stopaj vergisi, 213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak Tebliğ ile belirlenen koşullarla mükellefe red ve iade edilecektir.

Buna göre, birden fazla tekne üretiminin  farklı yıllarda tamamlanarak yurt dışına ihraç edilmesi halinde,  söz konusu teknelerle ilgili olarak gelir vergisi stopajı istisnası uygulamasında tecil-terkin işleminin, üretilen her bir teknenin FOB bedelinin %85'inin yurt dışına ihraç edildiği yılda yapılması gerekmektedir.      

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.