Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye ile yapılan sözleşmede belirtilen iyileştirme zammı, ikramiye, öğrenim yardımı ve yakacak yardımı gibi ödemelerden gv ve dv kesilip kesilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2011

Başlık

Belediye ile yapılan sözleşmede belirtilen iyileştirme zammı, ikramiye, öğrenim yardımı ve yakacak yardımı gibi ödemelerden gv ve dv kesilip kesilmeyeceği hk.

Tarih

02/11/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.74.10.00-001-GV-3

Kapsam

 T.C.

BARTIN VALİLİĞİ

Defterdarlık Bartın Defterdarlığı Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.74.10.00-001-GV-3

02/11/2011

Konu

:

belediye ile yapılan sözleşmede belirtilen unsurlar için gv ve dv kesilip kesilmeyeceği

 

         

 

İlgide kayıtlı yazınızda, ... Sendikası ile ... Belediyesi arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi gereğince ödenecek olan iyileştirme zammı, ikramiye, öğrenim yardımı ve yakacak yardımı gibi ödemelerden Gelir ve Damga Vergisi kesilip kesilmeyeceği hakkında özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmüne yer verilmiştir.

 Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri  (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." denilmiş, aynı fıkranın 1 numaralı bendi hükmü ile de hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre vergi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde Gelir Vergisi Kanununda bazı istisna,  muafiyet  ve  tazminatlar  düzenlenmiş  olup, bu istisna ve muafiyetler; diplomat muaflığı (Mad.15), ücret istisnası (Mad. 16), müteferrik istisnalar (Mad.23), gider karşılıklarında istisnalar (Mad.24), tazminat ve yardımlarda istisnalar (Mad.25),  vatan hizmetleri yardımlarında istisnalar (Mad.26), teçhizat ve tayın bedellerinde istisnalar (Mad.27), tahsil ve tatbikat ödemelerinde (Mad.28), teşvik,ikramiye ve mükafatlarda (Mad.29) istisnalar  olarak yer almaktadır.

Bu açıklamalara göre,

- Gelir Vergisi Kanununda iyileştirme zammı ve ikramiye için düzenlenmiş istisna ve muafiyet bulunmadığından tamamının gelir vergisine tabi tutulması,

- Öğrenim yardımının, Gelir Vergisi Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen şartlar çerçevesinde ödenmesi halinde istisna edilmesi,

 - 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre ödenen yakacak yardımlarının, Gelir Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 4 numaralı bendinde yer alan istisna çerçevesinde gelir vergisinden istisna edilmesi

gerekmektedir.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa  olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dâhil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi  temin eden kağıtların damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 6,6 olarak belirlenmiştir.

Öte yandan, gerek Damga Vergisi Kanununda, gerekse 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununda toplu iş sözleşmesine dayanılarak yapılan ödemelerin damga vergisinden istisna edileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ... Belediyesi ile ... Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanlara yapılacağı belirtilen iyileştirme zammı, ikramiye, öğrenim yardımı, yakacak  yardımı gibi ödemelere ilişkin olarak düzenlenen kağıtların Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrası gereğince damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

                                                                                                                                                                        Defterdar

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.