T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-443
06/02/2012
Konu : Düzenlendiği anda matrahı tespit
edilemediği belirtilen sözleşmenin damga vergisi hk.
....
İlgi : ....... tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz ile müşterileriniz arasında dilekçeniz eki tespit sözleşmesinin düzenlendiği, sözleşmenin düzenlenme tarihi itibarıyla takip eden dönem için yapılacak tespit ve raporlamaya konu olabilecek belge sayısı önceden bilinemediğinden vergi matrahının tespit edilemediği belirtilerek söz konusu sözleşmenin damga vergisine tabi olup olmadığı konusunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imzalayanlar olduğu; 5 inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette Damga Vergisine tabi olduğu; 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında, bir kâğıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı; 10 uncu maddesinde, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümlerine yer verilmiştir.
Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.
Buna göre, sözleşmenin düzenlendiği tarihte; belli parayı ihtiva etmesi veya kağıdın eklerinde belli paranın tespitine imkan veren donelerin var olması veyahut atıf yapılan başka bir kağıttan belli paranın bulunabilmesi halinde, kağıdın (sözleşmenin) bu tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Müşterileriniz ile şirketiniz arasında düzenlenen "Tespit Sözleşmesi" başlıklı kağıdın incelenmesinden, ...... A.Ş. ticaret unvanlı ... sayı ve 03/05/2010 tarihli B sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi gerçek/tüzel kişinin ... no.lu onaylanmış ihracatçı yetki numarası ile 01/01/2010-31/12/2011 tarihleri arasına ait ekli listede kayıtlı gümrük beyannamelerine ilişkin A.TR dolaşım belgelerinin, ilgili mevzuat gereği usulüne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği ve söz konusu belgeler kapsamı eşyanın serbest dolaşımda olduğunun tevsik edilip edilmediğinin tespit edilerek rapora bağlanacağı, (4.g) maddesinde, bu sözleşmeye göre peşin verilmesi gereken ücret ya da avansın ödenmemesi durumunda gümrük müşavirinin işe başlamak zorunda olmadığı hususlarına yer verildiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla, şirketiniz ile müşterileriniz arasında düzenlenen dilekçeniz eki "Tespit Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, peşin ödeneceği belirtilen tutar ile sözleşmeye ekli listede kayıtlı gümrük beyannamelerine ilişkin A.TR dolaşım belgelerine göre hesaplanacak tutarın kıyaslanarak bulunacak en yüksek tutar üzerinden nüsha adedi göz önünde bulundurulmak suretiyle 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
..............
Vergi Dairesi Başkanı a.
Grup Müdürü
|