T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.06.16.01-2011-GVK-61-10-614
|
31/05/2012
|
Konu
|
:
|
Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının feshedilmesi nedeniyle beyanname verilip verilmeyeceği hk.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu ve Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nde çalıştığınızı, Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın feshedilmesi nedeniyle 2010 yılında elde ettiğiniz ücret gelirinizin Almanya tarafından vergilendirildiğini belirterek, ilgili dönem için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine beyanname verip vermeyeceğiniz ve ödediğiniz vergiyi Gelir Vergisi Beyannamesinde mahsup edip edemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan bilgi istenilmektedir.
16.04.1985 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" feshedilmiş olduğundan, söz konusu Anlaşma hükümleri 01.01.1990 -31.12.2010 tarihleri arasındaki vergilendirme dönemleri için uygulanmaktadır.
Söz konusu Anlaşma'nın "Kamu Gelirleri" başlıklı 19 uncu maddesinin 1 inci fıkrası; "1. 18 inci madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir Akit Devletin kendisine, politik alt bölümüne, mahalli idaresine bir kamu görevi dolayısıyla herhangi bir gerçek kişi tarafından verilen hizmetler karşılığında, bu Akit Devlet, politik alt bölüm veya mahalli idare tarafından veya bunlarca oluşturulan fonlardan sağlanan menfaatler, emekli maaşları da dahil, bu Devlette vergilendirilebilir."
hükmünü öngörmektedir.
Buna göre, bir gerçek kişi tarafından bir kamu görevi dolayısıyla Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne verilen hizmetler karşılığında elde edilen Almanya kaynaklı gelirleri vergileme hakkı Almanya'ya aittir.
Diğer taraftan, Anlaşma'nın "Mukim Olunan Devlette Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi" başlıklı 23 üncü maddesinin Türkiye mukimleri için çifte vergilendirmenin nasıl önleneceğini düzenleyen 1 inci fıkrasının (b) bendinin (ee) alt bendinde, "Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına 19'uncu maddenin 1'inci fıkrası çerçevesinde yapılan ödemeler" açısından çifte vergilendirmenin, bu ödemeler neticesinde Almanya'da ödenen vergilerin Türk vergisinden mahsup edilmesiyle önlenebileceği öngörülmektedir.
Yukarıda belirtilen hüküm çerçevesinde Federal Almanya Büyükelçiliği'ne verdiğiniz hizmet dolayısıyla elde ettiğiniz gelirin vergilendirmesine ilişkin olarak, Anlaşma kapsamında Almanya'da ödediğiniz vergilerin, Türkiye'de ödemesi gereken vergiden mahsup edilmesi, mahsup sonrasında kalan tutarın, (varsa) Türkiye'de ödenmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede, 2009 yılına ilişkin olarak Türkiye'de fazladan ödenen verginin olması halinde, düzeltme işlemlerinin Vergi Usul Kanunu'nun 116 ve müteakip maddeleri gereğince yapılacağı tabiidir.
2010 yılında Federal Almanya Büyükelçiliği'nden elde ettiğiniz gelirlerin Almanya tarafından vergilendirilmesi ise Anlaşma ile uyumlu olup, 19 uncu madde kapsamında ifa edilen hizmetler nedeniyle Almanya'da ödenen vergilerin, Türkiye'de beyan edilerek ödenmesi gereken vergiden mahsup edilmesi, mahsup sonrasında kalan tutarın, (varsa) Türkiye'de ödenmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, Türkiye - Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması hükümleri 01.01.2011 tarihinden itibaren uygulamadan kalktığından ve 19.09.2011 tarihinde imzalanan yeni Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması henüz yürürlükte olmadığından, 01.01.2011 tarihinden sonra elde edilen gelirlere her iki ülkenin iç mevzuat hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|