T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı
|
:
|
62030549-120[94-2012/1129]-743
|
21/05/2013
|
Konu
|
:
|
Vergi teşviğinden yararlanan Şirkete verilen personel temini hizmeti sebebiyle gelir vergisi stopajı teşviğinden yararlanılıp yararlanılamayacağı
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 5 inci derece teşvik bölgesi olan Aksaray İlinde faaliyet gösteren ... işletmesine 15/09/2012 tarihinden itibaren yardımcı işler için 150 kişilik personel istihdamı hizmeti verdiğinizden bahisle, şirketinizin anılan vergi teşvikinden yararlanıp yararlanamayacağı konusunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmış olup, konu ile ilgili Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.
5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un "Gelir Vergisi Stopajı Teşviki" başlıklı 3 üncü maddesinde;
"a) 1.4.2005 tarihinden itibaren yeni işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, en az on işçi çalıştırmaları koşuluyla, bu iş yerlerinde çalıştırdıkları işçilerin,
b) 1.4.2005 tarihinden önce işe başlamış olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden asgarî on işçi çalıştıranların iş yerlerinde fiilen çalışan işçilerin,
Ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.
Terkin edilecek tutar, işçi sayısı ile asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin çarpımı sonucu bulunacak değer üzerinden yukarıda belirtilen oranlara göre saptanan tutarı aşamaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir."
hükmü yer almaktadır.
04/06/2005 tarihli ve 25835 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2 seri no.lu Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Genel Tebliği'nin 2.4. "Teşvikten Yararlanamayacak İşlemler" başlıklı bölümünde:
" Kanun kapsamında olmayan bölgelerde yer alan istihdamın Kanun kapsamındaki bölgelere veya kapsama dahil bölgelerde var olan istihdamın bölge içine kaydırılmasına yönelik teşviklerden yararlanma amaçlı uygulamalar yeni işe başlama olarak kabul edilmeyecektir.
Bu kapsamda,
- Mevcut ve faaliyette bulunan işletmelerin devredilmesi, birleşmesi, bölünmesi veya nevi değiştirmesi,
- Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad veya unvan veya bir iş birimi olarak açılması,
-Yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması,
-Şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi, gibi ek bir kapasite ve istihdam artışına neden olmayan işlemler sonucu gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır."
açıklamasına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, Aksaray İlinde faaliyet gösteren işletmenin Şirketinize ait olmaması ve bu İldeki faaliyetinizin yatırım teşvik imkanlarından faydalanan bir işletmeye verilen personel temini hizmetinden ibaret olması sebebiyle Şirketinizin 5084 sayılı Kanun ile getirilen teşvik uygulamalarından faydalanması mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|