30 Haziran 2007 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26568
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
5604 SAYILI MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUNUN 2 NCİ MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
Amaç ve kapsam
MADDE-1 (1) Bu Tebliğin amacı, 15/3/2007 tarihli ve 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
MADDE-2 (1) Bu Tebliğ, 5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Mali tatil süresi
MADDE-3 (1) Her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar ve bu ayın 20 sinde (yirmisi dahil) sona erer.
(2) Örneğin, 2007 yılı Haziran ayının son günü (30 Haziran) Cumartesi gününe rastladığından, 2007 yılı için mali tatil, ilk işgünü olan 2 Temmuzu izleyen 3 Temmuz günü başlayacak ve 20 Temmuz (dahil) günü sona erecektir. Dolayısıyla, 2007 yılında mali tatil 18 gün olarak uygulanacaktır.
(3) Son günü mali tatile rastlayan bu Tebliğin 4, 5, 6 ve 7 nci maddelerinde belirtilen iş ve işlemlerdeki idari ve kanuni süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün daha uzamış kabul edilecektir.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri
MADDE-4 (1) 506 sayılı Kanuna tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri aşağıda açıklanmıştır.
İşyeri bildirgesi yönünden
a) 506 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereğince, işyeri bildirgesinin, işverenlerce en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihte Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine verilmesi gerekmektedir. Buna göre, işyeri bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 1- (A) işvereni Erzincan ili merkezde kurulu büro işyerinde 6/7/2007 tarihinde sigortalı çalıştırmaya başlamışsa işyeri bildirgesini en geç 6/7/2007 tarihinde SSK Erzincan Sigorta İl Müdürlüğüne (Devredilen) vermesi gerekmekte ise de, 6/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, işyeri bildirgesi, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007) sonuna kadar verilebilecek ve bu durumda işyeri bildirgesi yasal süresi içinde verilmiş sayılacağından idari para cezası uygulanmayacaktır.
Sigortalı işe giriş bildirgesi yönünden
b) 506 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi gereğince, işverenlerce işyerlerinde çalıştırılacak sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç sigortalı işe başlatılmadan önce, inşaat işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için işe başlatıldığı gün, ilk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde işe alınan sigortalılar için ise, en geç bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine verilmesi gerekmektedir. Bu belgenin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 2- SSK Kırklareli Sigorta İl Müdürlüğünde (Devredilen) 8/6/2005 tarihinde tescil edilmiş fabrika işyerinde, 5/7/2007 tarihinde işe başlatılacak olan B sigortalısına ait sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç 4/7/2007 tarihinde verilmesi gerekmekte ise de, 4/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, işverence bu bildirgenin en geç mali tatilin sona erdiği Temmuz ayının 20 nci gününü takip eden yedinci günün sonuna kadar (27/7/2007 tarihinde) verilmesi halinde, sigortalı işe giriş bildirgesi yasal sürede verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.
Örnek 3- Karabük ilinde tescilli inşaat işyerinde 10/7/2007 tarihinde işe başlatılacak C sigortalısı için düzenlenecek sigortalı işe giriş bildirgesinin SSK Karabük Sigorta İl Müdürlüğüne (Devredilen) en geç aynı gün (10/7/2007 tarihinde) verilmesi gerekmekle birlikte, bu tarihin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu sigortalıya ait sigortalı işe giriş bildirgesinin, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün sonuna kadar (27/7/2007) verilmesi halinde, bu bildirim yükümlülüğü yasal süresinde yerine getirildiği kabul edilecek ve idari para cezası uygulanmayacaktır.
Örnek 4- SSK Karaman Sigorta İl Müdürlüğünde (Devredilen) 19/6/2007 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamına alınan ve bu tarihte iki sigortalı çalıştıran işveren D tarafından, bu iki sigortalıya ait sigortalı işe giriş bildirgelerinin en geç bir ay içerisinde (19/7/2007 tarihine kadar) anılan Müdürlüğe verilmesi gerekmekle birlikte, bu tarihin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgelerinin, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007) sonuna kadar verilmesi halinde, bildirim yükümlülüğünün yasal süresinde yerine getirildiği kabul edilecek ve idari para cezası uygulanmayacaktır.
Aylık prim ve hizmet belgesi yönünden
c) 506 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi gereğince işverenlerce, çalıştırılan sigortalılara ilişkin ek veya asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin en geç ait olduğu ayı veya dönemi takip eden ayın ya da dönemin sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Söz konusu belgenin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 5- Kastamonu ilinde faaliyet göstermekte olan kamu kurumu niteliğindeki (E) işvereninin 15/5/2007-14/6/2007 dönemine ait aylık prim ve hizmet belgesini en geç 16/7/2007 tarihine kadar (14/7/2007 tarihi cumartesi gününe rastladığından belge verme süresi 16/7/2007 tarihine uzamıştır) vermesi gerekmekte ise de, 16/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün sonu olan 27/7/2007 tarihine kadar vermesi halinde, belge yasal sürede verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.
İdari para cezasına itiraz ve ödeme yönünden
ç) 506 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesi uyarınca işverenlerin tebliğ edilen idari para cezalarını tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödemeleri veya aynı süre içinde itiraz etmeleri gerekmektedir. Yine aynı madde uyarınca tahakkuk ettirilen idari para cezalarının itiraz edilmeksizin veya yargı yoluna başvurulmaksızın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, söz konusu idari para cezası tutarının dörtte üçü tahsil edilmektedir. Buna göre, idari para cezaları ile ilgili ödeme ve itiraza ilişkin onbeş günlük sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süreler mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 6- Bilanço esasına göre defter tutan (K) işverenine işyeri bildirgesinin süresi içinde verilmemesi nedeniyle hesaplanan 1.687,50 YTL tutarındaki idari para cezası 20/6/2007 tarihinde işverene tebliğ edilmiş ise, bu cezanın en geç 5/7/2007 tarihine kadar ödenmesi veya itiraz edilmesi gerekmekte ise de, 5/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007) sonuna kadar işverence, ödenmesi veya cezaya itiraz edilmesi halinde, idari para cezasının yasal süresi içinde ödendiği veya cezaya karşı yasal süresi içinde itiraz edildiği kabul edilecektir.
Prim ödemesi yönünden
d) 506 sayılı Kanunun 80 inci maddesi uyarınca işverenler, çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin sigortalı ve işveren hissesinden oluşan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve işsizlik sigortası primi tutarlarını en geç ertesi ayın ya da dönemin sonuna kadar ödemek zorundadırlar. Buna göre söz konusu ödeme yükümlülüğüne ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 7- Denizli ilinde faaliyet göstermekte olan kamu kurumu niteliğindeki (K) işvereninin 15/5/2007-14/6/2007 dönemine ait prim tutarlarını, en geç 16/7/2007 tarihine kadar ödemesi gerekmekte ise de, 16/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu döneme ilişkin prim tutarlarının en geç 27/7/2007 tarihine kadar ödenmesi halinde, ödeme yükümlülüğünün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilecek, gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecektir.
Resen hesaplanan prim borcuna itiraz yönünden
e) 16/1/2004 tarihli, 25570 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 38 ve 39 uncu maddeleri uyarınca resen tahakkuk ettirilerek tebliğ edilen prim borcuna karşı işverenlerce tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde itiraz edilebilmektedir. Buna göre, bir aylık sürenin sonunun mali tatile rastlaması halinde itiraz süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Asgari işçilik uygulamasından kaynaklanan borcun kabulüne dair taahhütname verilmesi yönünden
f) Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin (a) ve (b) fıkraları uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimince yapılan araştırma sonucunda bulunan fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanarak işverene tebliğ edilen prim, gecikme cezası ve gecikme zammından oluşan borcun kabul edildiği ve müfettiş incelemesi istenmediğine dair işverence bir ay içinde taahhütname verilmesi halinde, borç idari aşamada kesinleşmektedir. Buna göre, söz konusu taahhütnamenin verilmesinin son gününün mali tatile rastlaması halinde taahhütname verme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenen orana itiraz yönünden
g) Asgari İşçilik Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesi uyarınca anılan komisyonca tespit edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimince işverene tebliğ edilen asgari işçilik oranına, varsa yeni bilgi ve belgeler de eklenerek bir ay içinde itiraz edilebilmektedir. Buna göre, asgari işçilik oranına itiraz süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde, itiraz süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Prim borçlarının ertelenmesi talebi yönünden
ğ) 506 sayılı Kanunun 80 inci maddesinin onuncu fıkrası uyarınca yangın, su baskını ve deprem gibi tabi afete uğrayan ve bunu belgeleyen işverenlerin, hadisenin vukua geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, hadisenin vuku bulduğu tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir. Buna göre, yukarıda belirtilen ertelemeye ilişkin talep sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, talepte bulunma süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Tespit edilen işkolu kodu ile iş kazası ve meslek hastalıkları prim oranına itiraz yönünden
h) 506 sayılı Kanunun 74 üncü maddesinde belirtilen tarifeye göre işyerinin, hangi tehlike sınıf ve derecesine girdiği ve ödenecek iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı Sosyal Güvenlik Kurumunca tespit edilerek işverene yazı ile bildirilmekte ve işverenler de bu bildirimin alındığı tarihten itibaren bir ay içinde itirazda bulunabilmektedirler. Buna göre, itiraza ilişkin bir aylık sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde itiraz süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Yine aynı Kanunun 76 ncı maddesi uyarınca işverenler, tehlike sınıf ve derecesine dokunabilecek her türlü değişiklikleri bir ay içinde Kuruma yazı ile bildirmekle yükümlüdürler. Buna göre, değişikliklerin bildirilmesine ilişkin bir aylık sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde söz konusu bildirim süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 8- Nevşehir ilinde faaliyet gösteren F işverenine ait un fabrikası işyerine ilişkin tehlike sınıfı ve derecesi ile prim oranını gösteren tebligat 13/6/2007 tarihinde tebliğ edilmiştir. İşverenin en geç bir ay içerisinde (13/7/2007 tarihine kadar) belirlenen tehlike sınıf ve derecesi ile prim oranına itirazı mümkün olmakla birlikte, itiraz süresinin son gününün mali tatile rastlaması nedeniyle, söz konusu itirazın mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007) sonuna kadar yapılması halinde, itirazın yasal süresinde yapılmış olduğu kabul edilecektir.
1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalıların mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri
MADDE 5 (1) 2/9/1971 tarihli, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17/10/1983 tarihli, 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalıların bu kanunlar gereğince mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri aşağıda açıklanmıştır.
Giriş bildirgesi yönünden
a) 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre sigortalı sayılanlar, 1479 sayılı Kanunun 26 ncı, 2926 sayılı Kanunun 7 nci maddeleri gereğince sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren en geç üç ay içinde Kuruma verecekleri giriş bildirgesiyle kayıt ve tescillerini yaptırmaları gerekmektedir. Yine, sigortalılar, 1479 sayılı Kanunun 51 inci, 2926 sayılı Kanunun 34 üncü maddeleri gereğince aylık gelir basamaklarından ilk on iki basamağından dilediğini seçmekte ve bu seçimini en geç üç ay içinde ilgili Bağ-Kur İl Müdürlüklerine (Devredilen) verecekleri giriş bildirgesi üzerinde veya dilekçeyle bildirmektedirler. Buna göre, söz konusu bildirimlerin yasal olarak yapılması gereken sürenin son gününün (üç aylık sürenin bitim tarihinin) mali tatile rastlaması halinde, bildirim süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 9- 1479 sayılı Kanuna göre sigortalı olan (X), 5/4/2007 tarihinde Konya’ da kurulan bir kollektif şirkete ortak olmuştur. Sigortalı (X), en geç üç ay içinde (5/7/2007 tarihine kadar) Konya Bağ-Kur İl Müdürlüğüne(Devredilen) giriş bildirgesini vermesi ve basamak seçimini yapması gerekmekte ise de, 5/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu bildirimin, 27/7/2007 tarihine kadar verilmesi halinde, giriş bildirgesi yasal sürede verilmiş sayılarak, idari para cezası uygulanmayacak ve giriş bildirgesi üzerinde seçmiş olduğu basamak geçerli sayılacaktır.
Sigortalılığın sona ermesinin bildirilmesi yönünden
b) 1479 ve 2926 sayılı Kanunlara göre sigortalı olanlardan, 1479 sayılı Kanunun 25 inci, 2926 sayılı Kanunun 6 ncı maddeleri uyarınca sigortalılıkları sona erenlerin, sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren üç ay içinde ilgili Bağ-Kur İl Müdürlüğüne (Devredilen) başvurarak kayıtlarını sildirmek zorundadırlar. Buna göre, söz konusu bildirimin yasal olarak yapılması gereken sürenin son gününün (üç aylık sürenin bitim tarihinin) mali tatile rastlaması halinde, bildirim süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 10- 1479 sayılı Kanuna tabi olan (M) sigortalısının sigortalılığının 19/4/2007 tarihinde sona erdiği varsayıldığında, anılan sigortalının 19/7/2007 tarihinde Denizli Bağ-Kur İl Müdürlüğüne (Devredilen) başvurarak kaydını sildirmesi gerekmekte ise de, 19/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, söz konusu sigortalılık kaydının en geç 27/7/2007 tarihine kadar sildirilmesi için bildirimde bulunulması durumunda, yasal sürede bildirimde bulunulduğu kabul edilerek, idari para cezası uygulanmayacaktır.
Askerlik borçlanması bedelinin ödenmesi yönünden
c) 1479 veya 2926 sayılı Kanunlara göre sigortalı olanlardan, 1479 sayılı Kanunun Ek-9 uncu maddesi uyarınca askerlik borçlanması talebinde bulunanlar, talep tarihinde bulunduğu basamağın prim tutarları üzerinden hesaplanan borçlanma bedelini, hesaplanan borç tutarının kendilerine tebliğ edildiği tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri gerekmekte olup, borçlanma bedelinin yasal süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde, askerlik borçlanması geçersiz sayılmaktadır. Buna göre, askerlik borçlanma bedelinin yasal olarak ödenmesi gereken sürenin son gününün (altı aylık sürenin bitim tarihinin) mali tatile rastlaması halinde, ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 11- 1479 sayılı Kanuna tabi sigortalı olan (N)ye, hesaplanan askerlik borçlanması bedeli 9/1/2007 tarihinde tebliğ edilmiştir. Buna göre, sigortalı N nin, bildirilmiş olan askerlik borçlanması bedelini en geç 9/7/2007 tarihine kadar ödemesi gerekmekte ise de, ödeme süresinin son gününün mali tatile rastlaması nedeniyle, söz konusu bedelin en geç 27/7/2007 tarihine kadar ödemesi halinde, askerlik borçlanması geçerli sayılacaktır.
İdari para cezası yönünden
ç) 1479 sayılı Kanunun 80 inci maddesi uyarınca 1479 ve 2926 sayılı Kanunlarda belirtilen tescil ve sigortalılığın sona ermesi ile ilgili yükümlülüğe uymayan sigortalılar hakkında uygulanan idari para cezasına karşı sigortalılar gerekçesini belirtmek suretiyle kendilerine tebliğ edilen idari para cezasına karşı tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde itiraz edebilmektedirler. Ayrıca, aynı madde uyarınca onbeş gün içinde haklarında tahakkuk ettirilen idari para cezasına karşı itiraz etmeden bu cezanın üçte ikisini ödeyen sigortalıların, borçlarının üçte biri terkin edilmektedir. Buna göre, peşin ödeme ve itiraz için yasal olarak belirlenen onbeş günlük sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süreler mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 12- 1479 sayılı Kanuna göre sigortalı olan O ya 25/6/2007 tarihinde tebliğ edilen idari para cezasının en geç 10/7/2007 tarihine kadar üçte ikisinin ödenmesi veya bu süre içinde idari para cezasına karşı itiraz edilmesi gerekmekte ise de, 10/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün sonuna kadar (27/7/2007 tarihinde) cezanın üçte ikisinin ödenmesi veya söz konusu cezaya itiraz edilmesi halinde, idari para cezasının peşin ödendiği veya cezaya karşı itirazın yasal süresi içinde yapıldığı kabul edilecektir.
İsteğe bağlı borçlanma talebi yönünden
d) 1479 sayılı Kanunun Ek Geçici 4 üncü maddesi uyarınca isteğe bağlı sigortalı olanlardan, 4.5.1979 tarihinde, kadınlarda 40, erkeklerde 45 yaşını geçenlerin, sigortalı oldukları tarihten geriye doğru 10 yıllık sürenin tamamını, sigortalılığın tescil tarihinden itibaren bir yıl içinde talepte bulunmak kaydıyla borçlanabilmektedirler. Buna göre, söz konusu bir yıllık sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, talep süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Yine aynı madde uyarınca isteğe bağlı sigortalıların borçlanma primlerini, sigortalılığın başlangıç tarihinden itibaren iki yıl içerisinde ödemeleri gerekmektedir. Buna göre, kanunda isteğe bağlı borçlanma bedelinin ödenmesi için öngörülen iki yıllık sürenin bitim tarihinin mali tatile rastlaması halinde, borçlanma bedelini ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri
MADDE 6 (1) 25.8.1999 tarihli, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanuna tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri aşağıda açıklanmıştır.
İşten ayrılma bildirgesi yönünden
a) 4447 sayılı Kanunun 48 inci maddesi uyarınca işverenlerin, hizmet akdi aynı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona ermiş olan sigortalılar hakkında, işten ayrılma bildirgesini düzenleyerek, onbeş gün içinde Türkiye İş Kurumuna göndermeleri gerekmektedir. Buna göre, söz konusu onbeş günlük sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süre mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.
Örnek 13- Eskişehir ilinde faaliyet gösteren (Z) işverenine ait işyerinde çalışan A işçisinin iş sözleşmesinin 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen hallerden birisine dayalı olarak 27/6/2007 tarihinde sona ermesi halinde, anılan işverence en geç 12/7/2007 tarihine kadar işten ayrılma bildirgesinin düzenlenerek Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğüne verilmesi gerekmekte ise de bu sürenin bitim tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, söz konusu bildirgenin 27/7/2007 tarihine kadar verilmesi halinde, yasal süresi içinde verilmiş kabul edilecektir.
İdari para cezası yönünden
b) 4447 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi uyarınca uygulanan idari para cezalarına karşı işverenlerce yedi gün içinde Türkiye İş Kurumunun ilgili müdürlüğüne itiraz edilmesi veya aynı sürede ödenmesi gerekmektedir. Buna göre, söz konusu sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süre mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacağından, peşin ödeme indirimi ve taksitlendirme bu şekilde tespit edilen yasal ödeme süresi esas alınarak uygulanacaktır.
4857 sayılı İş Kanunu ve 2821 sayılı Sendikalar Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri
MADDE-7 (1) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu ile 5/5/1983 tarihli ve 2821 sayılı Sendikalar Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri aşağıda açıklanmıştır.
a) 4857 sayılı Kanun kapsamına giren nitelikte bir işyeri kuran, devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren, herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işverenin, bu durumu, bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Buna göre, söz konusu sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süre mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır.
b) 2821 sayılı Kanunun 62 nci maddesi uyarınca işverenler, işe aldığı veya herhangi bir nedenle hizmet akdi sona eren işçileri, izleyen ayın 15 ine kadar aylık bildirimlerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmekle yükümlüdürler. Buna göre, söz konusu sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süre mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır.
c) 4857 sayılı Kanun kapsamında uygulanan idari para cezalarının işverenler tarafından tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Buna göre, yedi günlük sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süre tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Bu durumda, peşin ödeme indirimi ve taksitlendirme bu şekilde tespit edilen yasal ödeme süresi esas alınarak uygulanacaktır.
5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamına girmeyen iş ve işlemler
MADDE-8 (1) 5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamına girmeyen iş ve işlemler aşağıda belirtilmiştir.
a) 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı 29/7/2003 tarihli ve 4958 sayılı, 22/2/2006 tarihli ve 5458 sayılı Kanunlara göre 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi işverenlerin yapmakla yükümlü oldukları beyan, bildirim ve ödemeler mali tatil kapsamına girmediğinden, anılan Kanunlardan kaynaklanan yükümlülüklerin ve işlemlerin (dava açma süresi dahil) bu Kanunlarda yer alan yasal süreler içinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
b) İş kazası ve meslek hastalığı olaylarının bildirimine ilişkin Sosyal Sigortalar Kurumu Vizite Kağıdı (sigortalıya ait), iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde işverenlerce düzenlenmesi gereken Sosyal Sigortalar Kurumu Vizite Kağıdı (sigortalıya ait) ile Sosyal Sigortalar Kurumu Vizite Kağıdı (sigortalının eşi ve geçindirmekle yükümlü olduğu çocuklarına ait), Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Belgesi (sigortalının eşi ve geçindirmekle yükümlü olduğu çocukları ile ana ve babasına ait), e-bildirge uygulaması kapsamında işverenlerce internet ortamında Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen sigortalı hesap fişi, sigortalının istirahat belgesinde gösterilen tarihlerde işyerinde çalışmadığına dair işverenlerce düzenlenen belge, sigortalı bildirim belgesi, prim ödemelerini kendileri yapan 506 sayılı Kanuna tabi sigortalıların yaptığı bütün iş ve işlemler mali tatil kapsamına girmediğinden, bunlara ilişkin yükümlülüklerin önceden olduğu gibi yasal süresi içinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
c) 17.10.1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalıların bu Kanun uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine vermek zorunda oldukları İstek ve Tescil Belgesi ile prim ödemelerine ilişkin yükümlülükler mali tatile denk gelmediğinden, söz konusu yükümlülüklerin anılan Kanunda öngörülen yasal süreler içerisinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
ç) 5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde bu maddede belirtilen kanunlara tabi işverenlerin ve sigortalıların yapmakla yükümlü oldukları beyan, bildirim ve ödemeler kapsama alındığından, mali tatil süresi içinde sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına yönelik denetim, kontrol, tespit, tarama yapılabilecek, yine kayıt ve belgelerin ibraz edilmesine yönelik tebligat yapılabilecektir.
Ancak, kayıt ve belgelerin ibraz edilmesi için verilen sürenin son gününün, mali tatile rastlaması halinde, kayıt ve belgelerin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün içinde ibraz edilmesi durumunda, kayıt ve belgelerin ibrazına ilişkin yükümlülüğün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilerek, idari para cezası uygulanmayacaktır,
d) 4857 sayılı İş Kanunu ve 2821 sayılı Sendikalar Kanununa tabi işverenlerin işyerlerinde meydana gelen iş kazasının ve tespit edilecek meslek hastalığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bildirme yükümlülüğü ve işverenin, toplu işçi çıkarmak istediğinde bunun en az otuz gün önceden bir yazı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirme yükümlülüğü hakkında mali tatil hükümleri uygulanmayacağından, bunlara ilişkin yükümlülüklerin yasal süresi içinde yerine getirilmesi gerekmektedir.
e) 4857, 2821 ve 4447 sayılı Kanunlara tabi işverenler nezdinde çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasının denetim ve teftiş işlemlerine mali tatil süresi içinde devam edilecek; yetki tespiti, bireysel iş uyuşmazlıkları, ihbar, şikayet incelemeleri hariç, çalışma mevzuatını ilgilendiren düzenlemesi mali mevzuatça yapılmış kayıt ve belgelerin ibrazı istenebilecek, ancak söz konusu kayıt ve belgelerin ibraz edilme süresinin son gününün mali tatile rastlaması halinde, kayıt ve belgeler, mali tatilin son gününü izleyen yedinci günün sonuna kadar ibraz edilebilecektir.
f) 506, 2821, 4447, 4857, 1479, 2926, 6183 sayılı Kanunlar gereğince ilgili kurumlarca gönderilecek tebligatlar ile sigortalılar veya işverenler tarafından açılacak davalarda dava açma süreleri mali tatil kapsamına girmediğinden, söz konusu iş ve işlemler ilgili Kanunlarda öngörülen süreler içerisinde yerine getirilecektir.
Yürürlük
MADDE-9 (1) Bu Tebliğ 1/7/2007 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE-10 (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
|