Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Bölgede faaliyet gösteren şirketin tamamlayıcı hizmetlerinin gelir vergisinden istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2014

Başlık

Serbest Bölgede faaliyet gösteren şirketin tamamlayıcı hizmetlerinin gelir vergisinden istisna olup olmadığı hk.

Tarih

02/04/2014

Sayı

62030549-120[37-2013/632]-721

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

62030549-120[37-2013/632]-721

02/04/2014

Konu

:

Serbest Bölgede faaliyet gösteren şirketin tamamlayıcı hizmetlerinin gelir vergisinden istisna olup olmadığı.

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... T.C. kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, serbest bölgeden yurt dışına ihracat yapmakta olan kollektif bir şirketin ortağı olarak 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında gelir vergisi istisnasından faydalandığınız belirtilerek yurt dışına ihraç etmiş bulunduğunuz mal-malzeme-makine vb. ürünlerle ilgili bir takım tamamlayıcı hizmetler (bakım, onarım ve montaj) vermiş olmanız durumunda söz konusu hizmetlerden elde edilen gelirin gelir vergisi istisnası kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

            3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, 6/2/2004 tarihine kadar (bu tarih dahil) serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere faaliyet ruhsatı almış mükelleflerin, ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetler dolayısıyla elde ettikleri kazançlar gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançlarının Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar gelir veya kurumlar vergisinden istisna olacağı hükme bağlanmıştır.

            1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "5.12.3.7. İmalat faaliyetlerine uygulanacak istisna" başlıklı bölümünde,

"Serbest bölgelerde imalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliğinin gerçekleştiği tarihi içeren yıllık vergileme döneminin sonuna kadar kurumlar vergisinden istisnadır.

            Bu istisnadan, bölgede yeni faaliyete geçen mükellefler ile faaliyet ruhsatlarında yer alan sürenin dolmasıyla normal vergileme rejimine tabi olacak mükellefler yararlanacaktır.

            Ancak,

            - Üretim dışı faaliyetlerden,

            - Serbest bölge dışında üretilen malların satışından,

            - Faaliyet ruhsatında belirtilen alan dışında üretilen malların satışından,

            - Serbest bölgede veya serbest bölge dışında fason olarak imal ettirilen ürünlerin satışından

            elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

            İstisna uygulamasında, imal edilen ürünün yurt dışına ya da yurt içine satılmasının bir önemi bulunmamaktadır......."

            açıklamalarına yer verilmiştir.

             Bu çerçevede, şirketinize ait 9/5/2003 tarih ve ... sayılı ruhsat "Alım-Satım" faaliyeti,11/6/2009 tarih ve ... sayılı ruhsat ise "Üretim" faaliyeti için düzenlendiğinden, söz konusu ruhsatlar kapsamında şirketinizce serbest bölgelerde elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilmekle birlikte, şirketinizin ihracını gerçekleştirdiği malzeme-makine vb. ürünlere ilişkin yurtdışında vermiş olduğu, şirket ruhsatlarında yer alan faaliyet konuları kapsamında değerlendirilemeyecek olan bakım, onarım ve montaj faaliyetlerinden elde edilen kazançlar ile ilgili olarak gelir vergisi istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.