Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hurda vaziyetteki geminin parçalar halinde satılması hususunun Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunları yönünden değerlendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2014

Başlık

Hurda vaziyetteki geminin parçalar halinde satılması hususunun Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunları yönünden değerlendirilmesi hk.

Tarih

02/04/2014

Sayı

13649056-120[MKR80-2013/ÖZE-09]-32

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

13649056-120[MKR80-2013/ÖZE-09]-32

02/04/2014

Konu

:

Hurda Gemi Satışı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 1965 yılında satın aldığınız, ... batık bulunan ... adlı geminin enkaz çıkarma işlemine başladığınız belirtilerek, çıkaracağınız enkaz parçalarını hurdacıya satmanız durumunda nasıl vergilendirileceğiniz, enkaz parçalarını hurdacıya satarken tarafınızca belge düzenlenip düzenlenmeyeceği veya hurdacıdan nasıl bir belge almanız gerektiği hususlarında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

             I- GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

            Ticari faaliyet emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin ticari faaliyet olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak, bir faaliyetin ticari faaliyet sayılabilmesi için kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması, şahsi ihtiyaç kapsam ve sınırlarını aşması gerekmektedir.

            Ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça belli olmadığı hallerde ise faaliyetin devamlılık kasıt ve niyeti ile yapıldığını belirleyen objektif ölçü olarak, muamelede çokluk olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

            Buna göre, 1965 yılında iktisap ettiğiniz hurda vaziyetteki geminin parçalar halinde satılması hurda malzeme satışı olarak değerlendirileceğinden, bu satıştan elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesine göre ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmekte olup, bu faaliyete ilişkin olarak defter tutma ve belge bastırıp kullanma gibi gerçek usulde vergilendirilmenin gereklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

            II- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesinde, külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimlerinin katma değer vergisinden istisna edildiği hüküm altına alınmıştır.

            Konuya ilişkin olarak yayımlanan 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (F) bölümünde, 1/1/2004 tarihinden itibaren yapılacak hurda veya atık metal, plastik, kağıt, cam teslimlerinde katma değer vergisi uygulanmayacağı, bu düzenlemeden önce katma değer vergisine tabi tutularak ithal edilen hurda mallar ile sökülecek gemiler ve suda yüzen sökülecek diğer araçların katma değer vergisinden istisna olarak ithal edileceği, bu malların yurtiçi teslimlerinde de katma değer vergisi istisnası uygulanacağı belirtilmiştir.

            Bu itibarla, batık bulunan ... adlı hurda geminin sökülerek parçalarının teslimi katma değer vergisinden istisnadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.