Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4077 sayılı Kanun kapsamında yapılan satışlar için işyeri açılması durumunda esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2015

Başlık

4077 sayılı Kanun kapsamında yapılan satışlar için işyeri açılması durumunda esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağı

Tarih

30/01/2015

Sayı

46480499-120[2014/1482]-9

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

46480499-120[2014/1482]-9

30/01/2015

Konu

:

4077 sayılı Kanun kapsamında yapılan satışlar için işyeri açılması durumunda esnaf muaflığından yararlanıp yararlanamayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 4077 sayılı Kanun kapsamında ..., ..., ... gibi ürünlerin satışını yaptığınız, işiniz gereği tanıtım bilgilendirme ofisi açacağınız belirtilerek, bu durumda vergi muafiyetinizin devam edip etmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergiden Muaf Esnaf" başlıklı 9 uncu maddesinde; "Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

            ...

            Bir işyeri açmaksızın münhasıran gezici olarak; milli piyango bileti satanlar ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlar yukarıdaki şartlarla sınırlı olmaksızın gelir vergisinden muaftır.

            Esnaf muaflığına ilişkin şartları taşıyanlara talepleri halinde vergi dairesince esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi verilir. Bu belgenin şekil ve muhtevasının tayin ve tespiti ile iptali ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

            Bu muaflığın 94. madde uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur." hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İşyeri" başlıklı 156 ıncı maddesinde, "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai zirai veya mesleki faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir." hükmüne yer verilmiştir.

            Buna göre, sattığınız ürünlerin tanıtımı için ofis açmanız durumunda; açacağınız ofis, işyeri olarak kabul edileceğinden esnaf muaflığından yararlanmanız mümkün bulunmamakta ve elde edeceğiniz kazancın ticari kazanç hükümleri kapsamında vergilendirilmesi gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.