Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İkinci konut yerine işyeri alın (13.04.08) PDF Yazdır e-Posta
13 Nisan 2008

Dünya piyasalarını sarsan ekonomik dalgalanma ve iç politikadaki belirsizlikler inşaat sektörünü de derinden etkiliyor. Son aylarda konut satışlarında ciddi bir durgunluk yaşanıyor.

Ne zaman biteceği tahmin edilemeyen süreç konutu yatırım amaçlı alanlar için risk oluşturuyor. Sektörün önde gelen temsilcileri, yatırımcıların bu dönemde ikinci bir ev alma yerine yerine dükkâna yönelmelerini tavsiye ediyor. 250 bin YTL'ye alınan bir konutun yıllık kira getirisinin ortalama 10 bin YTL olduğunu belirten Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu ev yerine dükkân almanın getiri açısından çok daha kârlı olacağını söylüyor.

Yanıkömeroğlu, Rönesans İnşaat'ın Gaziantep'te 18 milyon yatırımla tamamladığı Şirehan Alışveriş Merkezi'nin açılışının ardından bir grup gazeteciye ABD'de başlayan mortgage krizinin emlak piyasasına etkilerini değerlendirdi. Belirsizlik nedeniyle tüketicilerde oluşan çekincenin perakendeci olan yatırımcıya da olumsuz yansıdığına dikkat çeken Yanıkömeroğlu bu durumun çok vahim boyutlarda olmadığını söyledi. Hem global kriz hem de siyasi gerginliğin ekonomiye olumsuz yansıdığını belirten Yanıkömeroğlu, "Özellikle zayıf perakendeciler kirasını ödemekte zorlanacak. Mekânlarını kapatmak zorunda da kalabilirler. Eğer siyasi belirsizlikler olmasaydı birçok işletme daha rahat ayakta durabilirdi." dedi. Her şeye rağmen 2008-2009 planlarının herkesin öngördüğü şekilde ilerlediğini söyleyen Rönesans Başkan Yardımcısı, yaşananların yatırımlara engel olacak nitelikte olmadığına inanıyor. Yanıkömeroğlu'na göre elinde parası olan yatırımcı, içinde bulunulan süreci iyi analiz ettikten sonra kararını vermeli. Yatırımcının önünde döviz, borsa, gayrimenkul gibi farklı alternatifler bulunuyor. Kredi faizlerinin düşmesiyle adeta patlama yaşayan konut sektöründe yıllık yüzde 50'leri bulan getiriyi bu dönemde beklemek gerçekçi değil. Durgunluk nedeniyle gayrimenkul fiyatları uzun süredir durağan bir seyir izliyor. Konut sektöründe geçen yıllarda arz ve talebe bağlı olarak fiyatlarda bir artış olduğunu belirten Yanıkömeroğlu, şu an oluşan fiyatların spekülatif projeler hariç yüksek olduğunu söylemenin zor olduğunu belirtiyor. Vatandaşın birikimini değerlendirmede en fazla rağbet ettiği alanın gayrimenkul olduğunu dile getiren Yanıkömeroğlu, konutun çok iyi bir yatırım aracı olmadığı görüşünde. Son yıllarda özellikle yabancı alıcının rağbet ettiği yerlerde arsa fiyatlarında anormal artış olduğunu kaydeden Yanıkömeroğlu bu artışın fazla devam etmeyeceğini şu sözlerle anlatıyor: "İhtiyaçtan fazla arsa üretildi. Yabancının alımı artık eskisi gibi hızlı olmayacaktır. Bu nedenle arsa fiyatlarında bir düşme olacak. Ama konut fiyatlarının genelinde bir gerileme olacağınışünmüyorum."

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=676512