Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma değeri yüksek teknoloji ürünleri teşvik edilecek (14.04.08) PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2008

 

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan yeni teşvik sisteminin sektörel, bölgesel ve proje bazlı hayata geçirileceğini belirterek temelini ise katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi olacağını vurguladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin sektörel, bölgesel ve proje bazlı olacağını belirterek, "Yüksek katma değerli teknolojik ürün üretecek bir Türkiye düşünmemiz gerekiyor. Sanayi üretiminin ana hedefi bu olmalı. İşte yeni teşvik sistemini bu hedefin üzerine yönlendireceğiz" dedi.

Türkiye sanayisinin daha işler hale gelmesi ve sorunlarının çözümü konularının masaya yatırıldığı "Türkiye Sanayi Stratejisi Arama Konferansı" Antalya'da gerçekleştirildi. Konferansa, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli de katıldı.

Türkiye'nin gündeminin hedefleri yakalamak olduğunu belirten Çağlayan, "Biz Bakanlık olarak hedeflerimizi gerçekleştirmek için önemli araçlar ortaya koyuyoruz. Bunların başında da tabii ki sanayi envanterinin hemen arkasından yeni teşvik modeli gelecek" dedi. Yeni teşvik modeliyle ilgili açıklamalarda bulunan Çağlayan, "Teşvikler eskisi gibi rahat ve hoyratça yapılabilecek olmaktan çıkmıştır. Dünya Ticaret Örgütü'nun kuralları var. Onun dışında Avrupa Birliği normları doğrultusunda yapılan çalışmalar var. Ayrıca Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın getirdiği zorluklar var. Bakanlık olarak biz, geçmiş dönemdeki teşvik sistemini bir kenara koyup, şimdi sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik sistemini getireceğiz" dedi.

 

İstihdam envanteri hazırlanacak

Bakan Çağlayan Türkiye'de her yıl işgücüne katılan 700 bin insanın Avrupa Birliği'ne üye iki ülkenin nüfusundan daha fazla olduğunu vurguladı. Sanayi envanterinin ardından istihdam envanteri çalışmasına başlayacaklarını açıklayan Çağlayan, "Yeni istihdam politikaları belirleyerek, bu doğrultuda istihdam envanterini yapmamız gerekmektedir. Bu aslında bir işgücü planlamasıdır. Bu çalışmayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak birlikte yapacağız" dedi.

Çağlayan "Son 5 yıl içerisinde Türkiye'nin sanayide istihdam yapabilme kapasitesi yüzde 19'dan yüzde 20'ye çıkabilmiş. Sanayimiz eskisi gibi istihdam sağlayamıyor. Bunun nedeni ise uluslararası rekabetin inanılmaz gelişmesi ve bu durumun da sanayiciyi teknolojiye yönlendirmesi. Bu doğru bir gelişme. Bizim her ili sanayici yapmak gibi bir arayışımız olmamalı. Fotoğrafın tamamını görmemiz lazım" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dışarıdan bakıldığında Türkiye'nin ne kadar güçlü olduğunun daha iyi anlaşıldığını söyleyerek, "Dünya bir kriz ile karşı karşıya. Ancak krizlerin de bizlere yeni fırsatlar getirdiğini unutmayalım. İşadamlarımızdan tek istediğimiz şudur; birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek, artırarak yolumuza devam etmek" dedi.

TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli ise Türkiye'de son dönemlerde yaşanan siyasi gelişmelerin, genç işadamları olarak kendilerini endişelendirdiğinin ve özellikle ekonomi piyasasında belirsizlik yaşanmasına neden olduğunun altını çizdi.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=94706