Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari Mallara İcra Dairesince El Konulması Durumunda Fatura Düzenlenip Düzenlenmeyeceği Ve KDV Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
04 Eylül 2013

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

Tarih: 04/09/2013

Sayı: 95462982-105[VUK.ÖZLG-13-9]-257

Konu: Ticari Mallara İcra Dairesince el konulması durumunda fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ve KDV uyg. hk. 

 

 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden, ...Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında ... ürünleri toptan ticareti faaliyetinden kayıtlı mükellef olduğunuz, ticari mallarınıza ... ... İcra Dairesi tarafından el konulduğu ve satılmak üzere yedieminde beklediği bu mallara ilişkin fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği, düzenlenecekse KDV'sinin ne olacağı ve malların envanterden hangi dönemde ve ne şekilde çıkarılacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            I- KDV KANUNU YÖNÜNDEN

            3065 Sayılı KDV Kanununun 1/1. maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-d maddesinde, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışların KDV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            15 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I) bölümünde, müzayede mahallinde yapılan satışlarda vergiyi doğuran olayın, satışın yapıldığı tarihte vuku bulduğu, verginin mükellefinin satışları düzenleyen özel ve resmi kişi ve kuruluşlar olduğu, KDV Kanununun 23/d maddesi hükmüne göre satılan malın kesin satış bedelinin, KDV'nin matrahı olacağı belirtilmiştir.

            48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (D) Bölümünün "1.Verginin Mükellefi" alt başlığında, icra yoluyla yapılan satışlarda verginin mükellefinin, satışı gerçekleştiren icra daireleri olduğu, "2. Verginin Beyanı ve Ödenmesi" alt başlığında (91 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile değiştirilen bölümü) ise, icra dairelerince müzayede mahallinde yapılan satışlar nedeniyle hesaplanan KDV nin, ilgili mevzuatı uyarınca en geç bedelin tahsil edildiği günü izleyen günün mesai saati bitimine kadar vergi dairesine beyan edilip aynı süre içinde ödeneceği açıklanmıştır.

            Yukarıda yer alan kanun hükmü ve açıklamalar çerçevesinde mükellefin tasarrufunda bulunmayan mallarla ilgili olarak icra dairesince yapılacak satışla ilgili olarak hesaplanacak katma değer vergisinin mükellefi ilgili icra dairesi olacağından katma değer vergisinin tahsili ve ödenmesinden de yine aynı icra dairesi sorumlu olacaktır.

            II- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

            Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            Kanunun 242 inci maddesinin birinci fıkrasında "Tüccarlar evvelki maddelerin dışında kalan ve bir hüküm ifade eden veya icabında bir hakkın ispatına delil olarak kullanılabilen mukavelename, taahhütname, kefaletname, mahkeme ilamları gibi hukuki vesikalarla ihbarname, karar örnekleri, vergi makbuzları gibi vergi evrakını dosyada muhafaza etmeye mecburdurlar." hükmü yer almaktadır.

            Yukarıda yer alan kanun hükümlerine göre, ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda belirtilen olayda, satılan bir mal söz konusu olmadığından fatura düzenlenmesi de söz konusu değildir. Öte yandan şirketinizin haczedilerek satılan mallarının İcra Müdürlüğünden alınacak belgeye istinaden kayıtlarınızdan çıkarılması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.