Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bölgesel teşvik işe yaramıyor rekabet gücü artırılmalı (16.04.08) PDF Yazdır e-Posta
16 Nisan 2008

 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bölgesel kalkınma konusunda kaybedecek zaman olmadığını belirterek, geri kalmış bölgelere dönük teşvik sisteminden oluşan yaklaşımın artık iş yapmadığını söyledi. Koç, bu konuda doğru yöntemin bölgelerin rekabet gücünün artırılması olduğunu söyledi.  Koç Topluluğu tarafından düzenlenen ve farklı bölgelerdeki bayilerin biraraya geldiği "Anadolu Buluşmaları"nın onüçüncüsü dün Mardin'de gerçekleştirildi. 

Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van'daki Koç Topluluğu'na ait Arçelik, Aygaz, Beko, Ford Otosan, Tofaş, Opet, Koç Allianz gibi şirketlerin 400 bayisinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Koç, bölgesel dengesizliğin, Türkiye'nin yapısal sorunlarından biri olduğunu ve yıllardır bu sorunu aşmada çok başarılı olunamadığını söyledi. Bölgeyi kalkındırmak için gerekli politikaların hayata geçirilmesi için kaybedecek vakit olmadığını belirten Koç, bölgesel kalkınmada, geri kalmış bölgelere dönük merkezden kamusal müdahale ve teşvik sisteminden oluşan yaklaşımın artık iş yapmadığının, doğru olanın, bölgelerin rekabet gücünün artırılması olduğunun görüldüğünü söyledi. Bölgesel gelişme farklılıklarının önüne geçerek, bunun toplumda yol açtığı kutuplaşmanın da önüne geçileceğini ifade eden Koç, bölgede yatırımda bulunacak iş dünyası oyuncularına da büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Bölgeye yatırım sürecek

Grup olarak en az 50 yıldır bulundukları Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da büyümeye olmaya devam edeceklerini kaydeden Koç, ayrıca, GAP bölgesi için çok önemli bir atılımı da Tat Konserve ile gerçekleştireceklerini söyledi. "Önümüzdeki beş yılda bölgeye 84 milyon dolarlık yatırım yaparak 1 milyon ton domates üretir ve işler hale geleceğiz. Urfa'daki Harranova tesisimizi ise Avrupa'da birinciliğine taşıyacağız" diyen Koç, bölgeden yıllık 150 milyon dolarlık domates ürünü ihracatı yapacaklarını belirtti.

Koç Holding CEO'su Dr. Bülent Bulgurlu ise 2007 yılının, seçimler nedeni ile politik belirsizliklerin damgasını vurduğu bir yıl olmasına rağmen, Türkiye'nin ekonomik büyümesini, beklenenden az olsa da sürdürdüğünü söyledi. Bulgurlu, "Yıl içerisinde yaşanan belirsizliklere bağlı olarak, birçok üründe iç talep geriledi" dedi. Bulgurlu, dünyada ise ABD emlak piyasasında yaşanan krizin damgasını vurduğu 2007'de Koç Holding'in konsolide cirosunun 51,4 milyar YTL'ye yükseldiğini belirterek, "Net faaliyet gelirleri yüzde 20 artışla 3,6 milyar YTL'ye; net kârı ise yüzde 309 artışla 2.3 milyar YTL'ye yükseldi. Önümüzdeki dönemde, küresel rekabet şartlarının etkilerini daha da fazla hissedeceğiz" diye konuştu.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=94896&KTG_KOD=411