Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜRMOB için hazırlanan meslek yasa tasarısına tepki (16.04.08) PDF Yazdır e-Posta
16 Nisan 2008

Hükümet tarafından hazırlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu’nda değişiklik içeren tasarıya, 7 meslek örgütünden tepki geldi. Meslek örgütleri TÜRMOB için hazırlanan meslek yasa tasarısında seçimle ilgili maddelerin geri çekilmesini istedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Eczacılar Birliği (TEB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) “Siyasetin arka bahçesi olmamaya kararlı meslek örgütlerinden, hükümete 5 soru” başlıklı ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu’nda değişiklik içeren tasarı eleştirildi. Meslek kuruluşlarının, varlık nedenleri gereği, özerk olmaları gerektiğine dikkat çekilerek, “Bu kuruluşların her dönemde ve her platformda demokrasiyi geliştiren adımların destekçisi olmalarının koşulu da budur. Aksi halde mesleki örgütlenmeler, demokratik işleyişin ölçütlerini, dönemin iktidarının çıkarlarıyla sınırlı olarak gözeten bir yapıya dönerler” denildi. Bu riskin, demokrasi ve cumhuriyetin değerlerini sindirmeye çalışan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin göze alabileceği bir risk olmadığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Gerek ülke çıkarları gerek mesleki sorunlara yaklaşım konusunda siyasi erkten bağımsız meslek kuruluşları, her iktidar döneminde, özerk kararlarını alabilen, önermelerde bulunan ve çözümler üreten yapıyı koruyabilmelidir.

Farklı bakışlara, düşüncelere kapatılan kapıların tek tipleşmeyi yaratacağı ve bundan katılımcı demokrasinin zarar göreceği bilinmelidir.”

AKP hükümetinin, meslek örgütlerini işlevsiz kılacak düzenleme yapmasının, demokrasinin temel dayanağı olan çok sesliliğin yok edilmesi girişimiyle eş anlamlı olduğu ifade edilerek, hükümete şu sorular yöneltildi:

“-Siyasi erke bağımlı bir meslek örgütü sizin iktidarınız sırasında ve bu iktidar döneminden sonra ülke çıkarları ile kamu yararını gözetebilecek midir? Temel niteliği olan özerkliği koruyabilecek midir?

-Özerkliğini koruyamamış meslek örgütlerinde dönemin iktidarlarına tabi yönetimlerin kayırmacılık girişimlerine nasıl engel olacaksınız?

-Meslek örgütlerinin en temel işlevi olan üyelerinin sorunlarına çözüm üretme, sorumlu oldukları mesleki alanların bilimsel derinliğe, tarafsız sorgulamaya yönelik çalışmaları hangi kanallar ile gerçekleşecek?

-Muhasebe/ denetim mesleğinin çalışma altyapısını düzenleyen yasayı seçimlere kısa bir süre kala değiştirme hazırlığınız var. Yeni TTK yasası, Basel II, Sosyal güvenlik yasası gibi uygulama alanları net olmayan onlarca sorun dururken sadece yönetime sokmak istediğiniz kesimler için yasa çıkarıyorsunuz. Eğer sorunları çözmek niyetiniz samimiyse sorunlara taraflarıyla çözüm aramak gerekmez mi?

-Tasarıda öngördüğünüz odalardaki seçim sistemine göre şu anda Meclis’te bulunan diğer partilerle yürütme organını yani bakanlıkları paylaşmanız gerekir. CHP, MHP, DTP ve DSP’ye hangi bakanlıkları vereceksiniz?

İki dönem üst üste aynı kadroların yönetimde bulunması demokrasinin ruhuna aykırı ise önümüzdeki ilk genel seçimlere AKP’nin katılmaması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye’nin önündeki genel seçimlerde nasıl bir tutum içinde olacaksınız?”

Açıklamada, TÜRMOB için hazırlanan meslek yasa tasarısında seçimle ilgili maddelerin geri çekilmesi istenerek, “Gündeminizde olan diğer meslek örgütlerine ilişkin oluşacak mesleki sorunlara konunun taraflarıyla çözüm aranmasını da bekliyoruz. Meslek örgütleri hiçbir siyasi gücün arka bahçesi olmamıştır, olmayacaktır. Kararlılığımız ve mücadelemiz özerkliğin sigortası olacaktır.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8713052