Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal edilen yaş sebze ve meyvelerin yurt içindeki firmalara toptan satışında rüsum oranı ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
12 Nisan 2013

Başlık

İthal edilen yaş sebze ve meyvelerin yurt içindeki firmalara toptan satışında rüsum oranı ve belge düzeni hk.

Tarih

12/04/2013

Sayı

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--568

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--568

12/04/2013

Konu

:

İthal edilen yaş sebze ve meyvelerin yurt içindeki firmalara toptan satışında rüsum oranı ve belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kurumunuzun yurt dışından ithal etmiş olduğu yaş sebze ve meyveleri millileştirdikten sonra yurt içindeki firmalara toptan sattığı, satış faturasında rüsum vergisinin ayrıca gösterilip gösterilemeyeceği ile oranının % 1 mi yoksa % 2 mi olacağı hususlarında tereddüt yaşandığı belirtilerek, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Mezkur Kanunun 232 nci maddesi hükmüne göre, tüccarlar sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve aldıkları emtia veya hizmet için de fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

            Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            1/2 nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalinin katma değer vergisine tabi olduğu,

            20 nci maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Aynı Kanunun "İthalatta Matrah" başlıklı 21 inci maddesinde ise; "İthalatta verginin matrahı aşağıda gösterilen unsurların toplamıdır:

            1- İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil(CİF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,

            2-İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,

            3- Gümrük Beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler" hükümlerine yer verilmiştir.

            KDV Kanununun 24 ve 25 inci maddelerinde ise matraha dahil olan ve olmayan unsurlar sayılmıştır.

            Bu hükümlere göre;  hesaplanan hal rüsum tutarının KDV Kanununun 21 inci maddesi gereğince ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylarla birlikte matraha dahil edilmesi gerektiğinden, ithalattaki KDV matrahına dahil edilmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, rüsum oranının % 1 mi yoksa % 2 mi olacağı hususu Başkanlığımız görev alanına girmemektedir. Konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığından görüş alınması gerekmektedir.

              Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.