Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğum Yardımı Yönetmeliği Yürürlüğe Girmiştir PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2015

Image

Bilindiği üzere, 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6637 sayılı Kanunla 633 sayılı KHK’ya ek 2, 3 ve 4üncü maddeler eklenmiştir. Söz konusu maddelerde Çeyiz ve Konut devlet destekleri ile Doğum yardımları düzenlenmiştir.

Bu defa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan Doğum Yardımı Yönetmeliği Bakanlar Kurulu’nun 2015-7695 sayılı kararı ile yürürlüğe konulmuştur.

 1-Doğum yardımı ile ilgili genel esaslar 

-15.05.2015 tarihi ve sonrasında TC Vatandaşı ve TC Vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkmış olanların (mavi kartlılar) canlı doğan çocukları için doğum yardımı yapılacaktır.

-Evlat edinilen çocuklar için bu yardım yapılmayacak, ancak ödeme tutarının belirlenmesine esas çocuk sıralamasında dikkate alınacaktır.

-Yine, 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar için ödeme yapılmayacak, ancak, bu çocuklar ödeme miktarına esas tutarın belirlenmesinde dikkate alınacaktır.

-Canlı doğan;

1. Çocuğa 300 TL 

2. Çocuğa 400 TL 

3. ve sonraki çocuklara 600 TL 

ödeme yapılacak ve bu tutardan hiçbir kesinti yapılmayacaktır.

Ayrıca, yapılan doğum yardımları haczedilemeyecektir.

2-Başvuru Yeri ve Şekli: 

Başvurular;

-Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine,

-Sosyal Hizmet Merkezlerine,

-Kamu çalışanları için çalıştıkları Kuruma,

-Yurtdışında bulunanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklara,

-Bakanlığın uygun göreceği diğer yerlere

Yapılabilecektir.

Ayrıca, Bakanlığın 20 Mayıs 2015 tarihli yazısına göre, başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da yapılabilecektir.

Başvuru yapabilmek için öncelikle doğan çocuğun nüfus kaydının yapılmış ve TC Kimlik Numarası almış olması gerekmektedir. Ardından başvuru şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilecektir.

Başvuru için doldurulması gereken form Bakanlığın http://www.aile.gov.tr/duyurular/dogum-yardimi-uygulamasi adresinden temin edilebilecektir.

Anne Türk Vatandaşı ise başvuru anne tarafından veya anne adına baba tarafından yapılabilecek; annenin Türk Vatandaşı olmaması veya hayatta olmaması halinde ise baba tarafından yapılabilecektir.

Hangi statüde olursa olsun Kamu Kurum veya Kuruluşlarında istihdam edilen personel başvuru formunu çalışmakta olduğu Kurumuna verecektir.

3-Ödeme Şekli ve Kime Yapılacağı 

Yardım anne ve babanın her ikisi de sağ ve Türk Vatandaşı ise anneye,

Anne Türk Vatandaşı değilse veya vefat etmişse babaya,

Veya kanuni temsilcilerine yapılacaktır.

Ödemeler banka kanalıyla veya Bakanlığı belirleyeceği diğer ödeme kanallarıyla yapılacaktır.

4-Yurtdışında Yaşayanların Başvuruları 

Yurtdışında yaşayan ve şartları haiz vatandaş veya mavi kart sahipleri başvurularını Büyükelçilikler veya Konsolosluklara şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapabilecektir.

Bu kapsamdaki kişilerin ödemeleri dilekçelerinde beyan edecekleri yurtiçi hesaplarına yapılacaktır.

5-Haksız Faydalanma 

Doğum yardımından yersiz faydalanıldığının tespit edilmesi halinde, yersiz yapılan ödeme 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek ve gerekli takip yapılacaktır.

İlgili Yönetmelik metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

 Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.