Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geçici ithalat ile kesin ithalat tarihleri arasında geçen süre için KDV açısından talep edilen gecikme faizinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ile malın maliyetine ilave edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2013

Başlık

Geçici ithalat ile kesin ithalat tarihleri arasında geçen süre için KDV açısından talep edilen gecikme faizinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ile malın maliyetine ilave edilip edilmeyeceği hk.

Tarih

04/03/2013

Sayı

11395140-105[262-2012/VUK-1- . . .]-314

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[262-2012/VUK-1- . . .]-314

04/03/2013

Konu

:

Geçici ithalat ile kesin ithalat tarihleri arasında geçen süre için KDV açısından talep edilen gecikme faizinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ile malın maliyetine ilave edilip edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuzda; geçici ithalat kapsamında Türkiye'ye getirilen ve kesin ithalatı yapılarak millileştirilen malların katma değer vergisine ilişkin olarak geçici ithalatın yapıldığı tarihten kesin ithalat tarihine kadar geçen süre için gecikme faizi talep edildiği belirtilerek söz konusu gecikme faizinin Katma Değer Vergisi Kanunu bakımından "İndirilecek KDV" olarak dikkate alınıp alınmayacağı, alınamaz ise "Malın Maliyetine" ilave edilip edilmeyeceği hususlarında görüş talebinde bulunulmaktadır.

            I- KURUMLAR VERGİ KANUNU YÖNÜNDEN

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasıyla kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş, maddenin ikinci fıkrasıyla da safî kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde ise bu Kanuna göre hesaplanan kurumlar vergisi ile her türlü para cezaları, vergi cezaları, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler ile Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ödenen gecikme faizinin kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edilmeyeceği belirtilmiştir.

            Bu hükümlere göre, söz konusu gecikme faizinin Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin (d) bendine göre kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.

            II- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            29 uncu maddesinin birinci fıkrasında, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV ile ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV'nin indirilebileceği,

            29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanabileceği,

            34 üncü maddesinin birinci fıkrasında, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV'nin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirilebileceği,

            hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Kurumunuzdan geçici ithalat ile kesin ithalat tarihleri arasında geçen süre için Katma Değer Vergisi açısından talep edilen gecikme faizinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

            III- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 262 nci maddesinde hüküm altına alındığı üzere, maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.

            Bu itibarla, geçici ithalat ile kesin ithalat tarihleri arasında geçen süre için KDV açısından ... Defterdarlığınca Kurumunuzdan talep edilen gecikme faizinin malın maliyetine ilave edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.