Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışından ülkemize eğitim görmek için gelen fakir öğrencilere şirkete bağlı olarak faaliyet gösteren Özel Lise'de ücretsiz olarak verilen eğitim hizmeti dolayısıyla fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
01 Mart 2013

Başlık

Yurt dışından ülkemize eğitim görmek için gelen fakir öğrencilere şirkete bağlı olarak faaliyet gösteren Özel Lise'de ücretsiz olarak verilen eğitim hizmeti dolayısıyla fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hk.

Tarih

01/03/2013

Sayı

58889402-105[232-2012/127-925]-25

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

58889402-105[232-2012/127-925]-25

01/03/2013

Konu

:

FATURA DÜZENLENMESİ

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ...'den ülkemize eğitim görmek için gelen fakir öğrencilere şirketinize bağlı olarak faaliyet gösteren Özel ... Lisesi'nde ücretsiz olarak verilen eğitim hizmeti dolayısıyla fatura düzenlenip düzenlenmeyeceğinin bildirilmesi istenilmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin birinci fıkrasında, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu; 229 uncu maddesinde ise faturanın satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu ile 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde de faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun "Fatura Kullanma Mecburiyeti" başlığını taşıyan 232 nci maddesinde ise; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

            2. Serbest meslek erbabına;

            3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

            4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

            5. Vergiden muaf esnafa.

            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

            Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 50.000.000.- lirayı (411 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 01/01/2012 den itibaren 770.-TL) geçmesi veya bedeli 50.000.000.- liradan (411 Sıra No.lu V.U.K. Geneli Tebliği ile 01/01/2012 den itibaren 770.-TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmüne yer verilmiştir.

            Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun,

            - 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

            -17/2-b maddesinde ise 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin %10 unu, 24/3/1950 tarihli ve 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanun ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulan öğrenci yurtları tarafından bedelsiz verilen yurt hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin % 10'unu, üniversite ve yüksekokullarda ise % 50 sini, geçmemek üzere verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetlerinin KDV den istisna olduğu,

            hükme bağlanmıştır.

            Bu itibarla, şirketinize bağlı olarak faaliyet gösteren Özel ... Lisesinin 5580 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okul olması halinde ...'den ülkemize eğitim görmek için gelen fakir öğrencilere ilgili dönemdeki okul kapasitesinin % 10 unu geçmemek şartıyla verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri KDV den istisna olacaktır.

            Bu hükümlere göre, şirketinize bağlı olarak faaliyet gösteren Özel ... Lisesinde ...'den eğitim görmek için gelen fakir öğrencilere bedelsiz olarak verilen eğitim hizmeti dolayısıyla Vergi Usul Kanununun ispat edici kağıtlara ilişkin 227 ve faturanın tarifine ilişkin 229 uncu maddelerine istinaden düzenlenecek faturada işlemin karşılığını teşkil eden bedele diğer bir deyişle sıfır bedele yer verilmesi, ücretsiz/burslu okutulan öğrencilere ilişkin düzenlenecek faturalarda, "Ücretsiz/Burslu okutulan öğrenci" şerhi konulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.