Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İflas İdaresine Kira Ödenmesinde Belge Düzeni PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2013

Başlık

İflas İdaresine Kira Ödenmesinde Belge Düzeni hk.

Tarih

28/02/2013

Sayı

67854564-010.01-103

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

67854564-010.01-103

28/02/2013

Konu

:

İflas İdaresine Kira Ödenmesinde Belge Düzeni

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızca "..." adresinde bulunan gayrimenkulün .../20.. tarihinde ....'ne kiraya verildiği, .../20.. tarihine kadar firmanızın banka hesabına yatırılan kira tutarı için kiracı adına fatura düzenlendiği, .../20.. tarihinde ... İflas Müdürlüğünün Dosya No :... sayılı kararında, bu gayrimenkulün müflis ....'ne ait olduğu belirtilerek kiracıdan kira tutarının müdürlüklerinin banka hesabına yatırılmasının istenildiği, bu tarihten itibaren kira sözleşmesinin bitim tarihi olan .../20.. tarihine kadar kira ödemeleri ... İflas Müdürlüğünün banka hesabına yatırılmış olmasına rağmen faturaların firmanızca düzenlendiği, ancak kira sözleşmesinin süresinin bitmesi, firmanızca kira tahsil edilmemesi ve gayrimenkul üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunulamaması nedenlerinden dolayı sözleşme bitim tarihinden sonraki ... İflas Müdürlüğüne yapılan kira ödemelerine ilişkin olarak firmanızca kiracı adına fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği konusunda görüş talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Fatura tarifi" başlıklı 229 uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müsteriye verilen ticari vesika" olarak tanımlanmış, aynı Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde ise; faturanın mal teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturanın hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

            Mezkur Kanunun "Fatura kullanma mecburiyeti" başlıklı 232 inci maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

            2. Serbest meslek erbabına;

            3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

            4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

            5. Vergiden muaf esnafa.

            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

            Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 50.000.000 lirayı (411 Sıra Numaralı V.U.K. Genel Tebliği ile 01/01/2012'den itibaren 770,00.-TL) geçmesi veya bedeli 50.000.000 liradan (411 Sıra Numaralı V.U.K.Genel Tebliği ile 01/01/2012'den itibaren 770,00.-TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; kira sözleşmesinin süresinin bitmesi, firmanızca kira tahsil edilmemesi ve gayrimenkul üzerinde hukuki tasarrufta bulunamamanız sebebiyle sözleşme bitim tarihinden sonra kiracı tarafından ... İflas Müdürlüğüne yapılan kira ödemelerine ilişkin olarak firmanızca kiracı adına fatura düzenlenmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

        

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.