Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - Bağ-Kurlu yetimlere çeyiz parası ödenmez (17.04.08) PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2008

 

Babam Bağ-Kur’luydu, 10 Ekim 2005’te vefat etti. Benim yetim aylığımı annem alıyordu. Ben 12 temmuz 2007’de evlendim. O zaman çeyiz parasından haberim yoktu. Şimdi alabilir miyim?


Sevde Özkan

Evlendikleri takdirde SSK’dan yetim ayl
ığı alan kız çocuklara 24 aylıkları, Emekli Sandığı’ndan dul ve yetim aylığı alan eş ve kız çocukları ile memurun anasına 12 aylıkları tutarında ‘Evlenme İkramiyesi (Çeyiz Parası)’ verilmektedir.

Maalesef Ba
ğ-Kur’dan dul ve yetim aylığı alan dul eş ve yetim kız çocuklarına evlendikleri takdirde ‘Evlenme İkramiyesi (Çeyiz Parası)’ verilmemektedir. Bu nedenle çeyiz parası alabilmeniz mümkün değildir.

* * *

İsteğe bağlı sigortalılar sağlık primi de ödeyecek

Eşimi geçen yıl (01.03.2007) isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı yaptırdık. 12. basamaktan sağlık primi hariç aylık ortalama 140.- YTL ödüyoruz. Öğrenmek istediğim yeni uygulamada ne gibi bir değişiklik olacak? Sağlık primi yatırdığım takdirde ödeme sıkıntısı yaşayacağım için böyle bir uygulamada nasıl bir yol izlemeliyim.
Abdulkadir KIRTEPE

Sosyal güvenlik reformu olarak adland
ırılan 5510 sayılı Kanununa göre, isteğe bağlı sigortalılıkta geçen süreler, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınacak ve bu süreler Bağ-Kur sigortalılığı kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

İsteğe bağlı sigorta primi, belirlenecek olan prime esas kazancın alt sınırı (asgari ücret) ile üst sınırı (asgari ücretin 6,5 katı) arasında, sigortalı tarafından belirlenen aylık kazanç üzerinden bulunacak kazancın % 32’sidir.

Bunun % 20’si malûllük, ya
şlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12’si genel sağlık sigortası primidir. İsteğe bağlı sigortalı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi olsa dahi, genel sağlık sigortalısı sayılmak suretiyle genel sağlık sigortası primini de ödeyeceklerdir.

Di
ğer bir deyişle isteğe bağlı sigortalılar sosyal güvenlik reformunun yürürlüğünden sonra sağlık primi ödemek zorunda olup, eşinden sağlık yardımı alamayacaktır. 

* * * 

Askerlik borçlanmas
ı kıdem tazminatında dikkate alınır mı?

Ben askerden önce sigortalı olarak çalıştım ve emekli olmama 1 yıl var. Askerlik borçlanmasını ödesem bana ne gibi getirisi olabilir. Yatıracağım parayı emekli olurken kıdem tazminatı olarak geri alabilir miyim? Naci KARAOĞLU

Askerden önce sigortalılığınız olduğundan askerlik borçlanmasında sadece prim gün sayınız artacaktır. Gün sayınız yeterli ise borçlanma yapmanıza gerek yoktur.

Kamu kurum ve kurulu
şlarında çalışırken emekli olan kamu işçileri, askerlik sürelerini borçlanıp öderlerse kamu kurum ve kuruluşlarından emeklilik nedeniyle ayrılmaları halinde kıdem süresine ilave edilecektir. Özel sektörden emekli olanlar ile kamu işçisi olduğu halde emeklilik dışındaki bir nedenle işinden ayrılanlara borçlanılmış askerlik süresi kıdem süresine ilave edilemez.

* * *

49 ya
şını tamamlayınca emekli olursunuz

01.01.1966 doğumluyum, 03.06.1985 tarihinde ilk defa sigortalı olarak işe başladım. Toplam prim gün sayısı 5670 gündür. Ne zaman emekli olurum? Sedat Aygün

İlk defa 03.06.1985 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlamanızdan dolayı, 25 yıl sigortalılık süresi, 49 yaş ve 5300 prim gününü doldurduğunuz takdirde 01.01.2015 tarihinden sonra SSK’lı olarak emekli olursunuz.

 

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=153223