T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-2526
|
13/08/2012
|
Konu
|
:
|
Porföy yönetim şirketinin elektronik ortamdan kesin mizan bildirimi verme yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı.
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin portföy yöneticiliği hizmeti verdiği, Sermaye Piyasası Mevzuatı kapsamında Sermaye Piyasası Kuruluna raporlama ve mizan gönderdiği, 403 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde mevcut kesin mizan bildirimindeki hesap planı ile kullanmış olduğunuz hesap planındaki hesap kodlarının farklı olduğu belirtilerek, Şirketinizin kesin mizan bildirimi verme yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.
Bilindiği üzere, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından 2010 ve izleyen dönemler için kesin mizan bildiriminin elektronik ortamdan verilmesine ilişkin açıklamalara 403 ve 406 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.
Konuyla ilgili olarak yayımlanan 403 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "3.Bildirim verme zorunluluğu getirilen mükellefler" başlıklı bölümünde;
"3.2. Ancak bilanço esasına göre defter tutmakla beraber faaliyet konuları itibariyle farklı muhasebe tekniğini kullanmak durumunda bulunan;
...
e) Sermaye Piyasası mevzuatı gereği faaliyette bulunan Menkul Kıymet Yatırım Fonları, Yatırım Ortaklıkları ve Aracı Kurumlar,
"Kesin Mizan Bildirimi" verme yükümlülüğüne tabi değildirler." açıklaması mevcuttur.
Diğer taraftan, portföy yönetim şirketleri, özel olarak portföy yöneticiliği faaliyetinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Mevzuatında belirtilen şartları yerine getirerek Sermaye Piyasası Kurulundan yetki belgesi almış anonim şirket olup, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 39'uncu maddesinde Diğer Sermaye Piyasası Kurumları arasında sayılmıştır.
Ayrıca, Seri: V No: 59 sayılı Portföy Yöneticiliği Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Tebliği'nde ise, portföy yönetim şirketlerinin tanımı yapılarak, bu şirketlerin Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve borsalara ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde, birinci sınıf tacirlerin tutmak zorunda oldukları defter ve kayıtları tutmak, belgeleri düzenlemek ve faaliyetlerine ilişkin muhasebe kayıt, belge ve işlemlerin de Sermaye Piyasası Kurulunca yapılacak düzenlemelere uymak zorunda oldukları belirtilmiştir.
Öte yandan, aracı kurumların mali durumlarının güvenilir bir şekilde izlenebilmesine imkan tanımak ve mali tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun şekilde hazırlanmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Seri: XI No: 7 sayılı Aracı Kurum Hesap Planı ve Planın Kullanım Esasları Hakkında Genel Tebliğ'in "Hesap planı ve kullanılması" başlıklı bölümünde;
"Aracı kurumların Kanun'un 16'ncı ve 22'nci maddeleri gereğince düzenlemek zorunda oldukları, şekil ve içerikleri Kurul'un Seri: XI, No: 1 Tebliği'nde belirlenen mali tabloların hazırlanmasında dayanak teşkil eden hesapların işleyişinde bu Tebliğ'in ekinde yer alan hesap plânına uyulur.
Aracı kurumun, hesap planının genel bütünlüğünü bozmamak bakımından ana hesapların numaralarını değiştirmemesi gerekir.
...
Aracı kurumlar bu Tebliğ uyarınca, tutacakları hesaplarında ayrıca, vergi mevzuatının ilgili hükümlerine de uymak zorundadırlar. Vergi mevzuatının bu Tebliğ'de belirlenen uygulamalardan farklı uygulamalara yer verdiği durumlarda, işletmelerin söz konusu mevzuat çerçevesinde gerekli düzeltmeleri yapmaları kendi sorumlulukları içerisindedir." açıklamasına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Şirketiniz Sermaye Piyasası mevzuatı gereği faaliyette bulunduğundan elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
|